Список національних парків Данії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Список національних парків Данії
Країна  Данія
Цей список перелічує national parkd
Категорія цього списку Категорія:Національні парки Данії
CMNS: Список національних парків Данії у Вікісховищі

У Королівстві Данія є шість національних парків; п'ять у власне Данії та один у Гренландії.

Першим національним парком у власне Данії був Національний парк Тю, створений у 2008 році. Він розташований у муніципалітеті Тістед, Північна Ютландія. Парк являє собою вузьку ділянку землі вздовж західного узбережжя Північно-Ютландського острова від Ганстхольма на південь до Аггер-Танге, за винятком Ганстхольма, Клітмеллера, Норре-Ворупьора, Стенб'єрга та Аггера. Національний парк Ті названо на честь Ті, території, яка включає не лише сьогоднішній національний парк, але й прилеглі землі далі на схід. У парку є дюни, верес, ліси та луки, а також охоплює кілька невеликих озер і невелику частину Лімфіорду, який є фіордом, який відокремлює острів Північна Ютландія від Кімбрійського півострова.

У серпні 2009 року було урочисто відкрито другий національний парк Mols Bjerge National Park, а потім Національний парк Ваттового моря в жовтні 2010 року[1] і Національний парк Земля Скілдинга в 2015 році[2] У 2008 і 2009 роках було запропоновано створити національні парки ще двох територій у материковій частині Данії. Один із цих планів, Національний парк Skjern Å (на честь однойменної річки), було скасовано у 2012 році, але його було відновлено у 2018 році та триває.[3] Інший, національний парк Конгернес Нордшелланд, був урочисто відкритий у 2018 році.[4]

У 2020 році розпочато роботу зі створення природних національних парків.[5] Вони будуть суто на землях, що належать державі Данії, на відміну від звичайних національних парків, де деякі частини знаходяться на приватних і муніципальних землях. Це дає державі більший контроль над усією територією природних національних парків і дозволяє краще охороняти природу.[6] Планується створити п’ятнадцять природних національних парків, у тому числі п’ять, які є частиною оригінальних національних парків (Грібсков у межах Національного парку Конгернес Нордшелланд, Ліс Хеллеруп і Тегльструп Хегн у межах Національного парку Конгернес Нордшелланд, Ліси Бідструп у межах Національного парку Земля Скілдінг, Молс Б’єрге в межах Мольса Національний парк Б’єрге та Ганстхольм у національному парку Тві).[5]

Гренландія має власний національний парк з 1974 року. Національний парк Північно-Східної Гренландії простягається на три п'ятих північних частин східного узбережжя Гренландії та, після його розширення в 1988 році, на дві третини східних частин північного узбережжя Гренландії. Обмежений узбережжям, парк охоплює всю північно-східну частину острова, яка майже не заселена.

Як і Гренландія, Фарерські острови є ще одним автономним регіоном Королівства Данія, але не містять національних парків.

List of national parks in the Kingdom of Denmark
Image Name Danish name Region Area in km2 Establishment External link
Northeast Greenland National Park

[note 1]

Grønlands Nationalpark Northeast Greenland 972,000 1974
Thy National Park Nationalpark Thy Nordjylland 243.7 2008 SNS
Mols Bjerge National Park
(Mols Mountains)
Nationalpark Mols Bjerge Midtjylland 180

[note 2]

2009 SNS
Wadden Sea National Park Nationalpark Vadehavet Southern Denmark 1,466 2010 SNS
Land of the Scylding National Park
(Land of the Scylding)
Nationalpark Skjoldungernes Land Zealand 170[2] 2015 SNS
Kongernes Nordsjælland National Park Nationalpark Kongernes Nordsjælland Hovedstaden 262.5 2018[4][7] SNS


Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.mim.dk/Nyheder/Pressemeddelelser/20101016_Indvielse_af_Nationalpark_Vadehavet.htm[недоступне посилання з 01.12.2017]
  2. а б Om Nationalpark Skjoldungernes Land
  3. Hansen, Kåre Rolf (6 March 2019). Her er kortet: Sådan skal Danmarks 6. nationalpark se ud. TV Midtvest. Процитовано 17 May 2020.
  4. а б Kongernes Nordsjælland. Danmarks Nationalparker. 24 March 2018. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 29 May 2018.
  5. а б Naturnationalparkerne i Danmark. Naturstyrelsen, Danish Ministry of Environment. Процитовано 26 January 2023.
  6. Nationalpark og Naturnationalpark, hvad er forskellen?. Naturstyrelsen, Danish Ministry of Environment. 23 January 2022. Процитовано 26 January 2023.
  7. Avisen.dk (15 December 2017). Nationalpark Kongernes Nordsjælland bliver nu til virkelighed.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]


Помилка цитування: Теги <ref> існують для групи під назвою «note», але не знайдено відповідного тегу <references group="note"/>