Стеців Богдан Романович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стеців Богдан Романович
Народився квітень 1920
Львів, Польська Республіка
Помер 21 жовтня 2010(2010-10-21) (90 років)
Діяльність діяч культури, меценат
Alma mater Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького і Пенсільванський університет

Стеців Богдан Романович (квітень 1920, Львів — 21 жовтня 2010) — український культурний діяч діаспори, меценат. Один з піонерів української громади у Сан-Хосе/Сан-Франциско.

Біографія[ред. | ред. код]

На початку 1940-х років навчався у Львівському медичному інституті, студентом якого і застала його Друга світова війна, потім навчався у Австрії, де він завершив медичну освіту.

У 1950-тих роках переїздить до США. Навчався у Пенсильванському університеті з біохімії. Працював хіміком у компанії «Smith Kline». Заснував свою власну фірму «Global Marketing Group», яка спеціалізувалася на продажах медичного та біохімічного обладнання та приладів.

У 1970-і роки налагодив контакти з міністром охорони здоров'я СРСР Є.Чазовим, а також одним з перших з діаспори — з Україною.

Нагороди[ред. | ред. код]

2010 р. — Почесна відзнака Міністерства закордонних справ України за вагомий особистий внесок у започаткування діяльності консульського представництва України у Сан-Франциско, меценатську діяльність спрямовану на відбудову пам'яток історії в Україні і популяризацію надбань України у світі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Св. п. Богдан Стеців — патріот української нації // Свобода, 14 жовтня 2011. — С. 21.