Стожари (пісня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стожари — пісня, написана у 1979 році та вперше виконана Назарієм Яремчуком на музику Павла Дворського та слова Володимира Кудрявцева.

Історія написання[ред. | ред. код]

Пісня написана у 1979 році.[1] Якось Назарій звернувся до свого товариша по ансамблю "Смерічка" Павла Дворського і запропонував написати нову пісню. Як тепер згадує композитор, він спочатку розгубився, але, як не дивно, мелодія сама з’явилася у його думках . "Мені було всього 25 років, я був не одружений. І звичайно що я хотів знайти ту дівчину, єдину, і мабуть от те юначе кохання, юнача мрія, вилилася у душевну, ліричну мелодію", — розповідав Павло Дворський. А от за віршами Дворський звернувся до на той час вже знаного поета Володимира Кудрявцева. І ніхто тоді не знав, що з цього і розпочнеться їхня справжня чоловіча дружба. Вірші поет присвятив своїй другій дружині, італійській красуні Діані, яка була молодшою за нього на 17 років.[2]

Слова пісні[ред. | ред. код]

Був зорепад і зелен сад,

І ми були у парі.

По тім саду без тебе йду,

Коли горять стожари.


Приспів:

Гей, ви, стожари, мені насняться ваші чари,

Так хочу стріти кохання наяву.

Так чом, стожари, ви знов заходите за хмари,

Коли я з вами і мрію, і живу.


Як маків цвіт в полях горить, –

Так зорі квітнуть ясно.

Впаде зоря і вмить згора,

Моя ж любов не згасне.


Зірки горять, а де ж зоря,

Що долею озветься?

Я кличу знов свою любов,

Вона навіки в серці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Легенда української естради Павло Дворський представить у Чернівцях нову версію свого шлягеру. promin.cv.ua (укр.). Процитовано 8 березня 2020.
  2. Історія пісні: "Стожари" - хіт для всіх поколінь. Пісня року. Народна премія (укр.). Архів оригіналу за 24 жовтня 2014. Процитовано 8 березня 2020.