Стратоніка Понтійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стратоніка Понтійська
Народилася 1 століття до н. е.
Померла 1 століття до н. е.
Діяльність музикантка
Знання мов давньогрецька
Титул королева-консорт
У шлюбі з Мітрідат VI Евпатор
Діти Ксіфар

Стратоніка Понтійська (дав.-гр. Στρατονίκη дав.-гр. Στρατονίκη, лат. Stratonice, пом. 63 рік до н. е.) - грекиня з Понтійського царства, що стала наложницею і четвертою дружиною царя Мітрідата VI[1].

Вона була мешканкою міста Кабіри[en] [1], її батьком був арфіст[2].

Вона була арфісткою у палаці Мітрідата VI [1], стала однією з його наложниць, і стала його дружиною у 86 до н. е. У шлюбі народила Ксифара[2].

Стратоніка була однією з улюблених дружин государя і мала на нього великий вплив[2]. Коли в ході Третьої Мітрідатової війни цар готувався бігти на Чорне море, він залишив Стратоніку в неприступній фортеці Комана, де знаходилися його скарби[2].

Стратоніка здала фортецю римським військам під проводом Гнія Помпея за умови, що полководець збереже життя її синові[2]. Однак Мітрідат VI стратив сина на її очах, тим самим покаравши її за зраду[2]. Стратоніка померла 63 року до зв. е., коли весь Понт був захоплений військами Помпея.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Mayor, Adrienne. The Poison King: the life and legend of Mithradates, Rome’s deadliest enemy. — Princeton : Princeton University Press, 2009. — 480 p. — ISBN 978-0691150260.
  2. а б в г д е Stratonice (6) // A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. — J. Murray, 1873. — Т. 3: Oarses-Zygia. — P. 926.

Література[ред. | ред. код]