Султан Аліф II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Султан Аліф II
раджа-алам Пагаруюнга
1636 — 1668
Попередник: Султан Пасамбахан
Наступник: Ахмадсіях
 

Султан Аліф II (*д/н — 1668) — 7-й раджа-алам Пагаруюнга у 16361668 роках. Відомий також як Султан Аліф Халіфатуллахі Індрамасіях.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Син Султана Пасамбахана. Посів трон 1636 року. Але на той час держава фактично розпалася на три частини, де в інших панували самостійно раджа-адат і раджа-ібадат. Також відкололися усі залежні племена та вождівства. Крім того, Пагаруюнг знову перебував у залежності від султанату Ачех.

До 1641 року зумів об'єднати державу, позбавивши радж-адат і радж-ібадата значної частки влади та більшості володінь. Перший став контролювати судову гілку, а другий слідкував за дотримуванням норм ісламу та зберіг землі в регіоні Мінанг (бухта Куантан та її околиці) та контроль за золотими копальнями.

За цим Султан Аліф II розпочав політику на відновлення володінь та самостійності Пагаруюнга. В цьому став орієнтуватися на союз з Голландською Ост-Індською компанією, що була супротивником Ачеху. 1663 року долучився до антиачеської коаліції на чолі із Компанією. 1664 року військам султанши Тадж уль-Алам було завдано поразки, внаслідок чого Султан Аліф II відновив незалежність Пагаруюнга та повернув втрачені раніше землі.

Також активно сприяв ісламізації населення, запросивши численних улемі та різних шановних хаджі з навколишніх султанатів. Відбувається зміна правової системи та управління під впливом ісламу. Посада першого міністра стала називатися датук-нан-сапулуах, що опікувався цивільним управлінням та контролем над нагарі (напівавтономних громадах).

Помер близько 1668 року. Йому спадкував Ахмадсіях.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Zubir, Zusneli and Rismadona, Rismadona (2014) Sumpur Kudus dalam perjalanan sejarah Minangkabau tahun 1942—1965. Balai Pelestarian Nilai Budaya Sumatera Barat, Padang. ISBN 9786028742818