Сікорські ІІ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сікорські ІІ
Версії
Герб Сікорські IIa
Герб Сікорські IIb
Деталі
Носій Сікорські (Sikorski, Schikorski, Sicorsky, Sikorsky, Sykorski, Sykorsky)
Використання 1 рід

Сікорський II (пол.Sikorski II, Cietrzew odmienny, Leliwa odmienny) − шляхетський герб кашубського походження, різновид герба Тетерів або Леліва.

Опис герба[ред. | ред. код]

Герб був відомий, принаймні, в трьох варіантах. Опис з використанням принципів блазонування, запропонованих Альфредом Знамієровським[1]:

Сікорський II (пол.Sikorski II, Cietrzew odmienny, Leliwa odmienny): у блакитному полі срібний півмісяць з лицем (оком вліво), над яким золота зірка. Клейнод: над шоломом без корони срібний птах. амет блакитний, підбитий сріблом.

Сікорський IIa (пол.Sikorski IIa, Cietrzew odmienny, Leliwa odmienny): у полі півмісяць, над яким зірка. Кольори невідомі. Над щитом сама корона, в клейноді чорний тетерук.

Сікорський IIb (пол.Sikorski IIb, Cietrzew odmienny, Leliwa odmienny): у полі півмісяць з лицем, над яким зірка; на ній птах. Кольори невідомі. Шолом в короні і з наметом, але без клейноду.

Найбільш ранні згадки[ред. | ред. код]

Герб Сікорський II наведений у гербовнику Сєбмахера і Островського (Księga herbowa rodów polskich, bez barw) і Ледебура (Adelslexikon der preussichen Monarchie von...). Варіант IIa взятий із печаті ЯнаТеофіля Сікорського на документі від 6 серпня 1728 року. Варіант IIb взятий із печаті того ж власника з документа, що датований 3 вересня 1720 року. Всі варіанти, ймовірно, відображають послідовні етапи еволюції герба від Тетерука до відміни Леліви.

Сім'я Сікорських[ред. | ред. код]

Герб Сікорський II приписувався гілці з Вармії, від імені якої Антон фон Сікорський 1772 року склав ленну присягу королю Прусії. Антон був спадкоємцем земель Катрайни. З тієї ж лінії, ймовірно, був Йоахим, згадуваний 1809 року, і депутатат для Крайового Департаменту Антон,  згадуваний 1810 року. Різні варіанти вживав Ян Теофіл Сікорський (бл. 1650-1740 рр.), письменник і бургграф гродський поморський, власник села Вищечово.

Роди[ред. | ред. код]

Сікорські (Sikorski, Schikorski, Sicorsky, Sikorsky, Sykorski, Sykorsky).

Сікорські з Кашубії переважно вживали герб тетеруком. З таким гербом вони отривали визнання в Царстві Польському. Герб Сікорський І це варіант герба Тетерів, який розмістив у себе Сєбмахер, і повторив Островський. Існували й інші герби, що вживав цей рід, що виникли, як різновиди основного герба: Сікорські ІІ, Сікорські ІІІ, Сікорські IV і Сікорські V.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Przemysław Pragert: Herbarz szlachty kaszubskiej T.3. Gdańsk: Wydawn. BiT, 2009, s. 169-173, 272. ISBN 978-83-927383-6-7.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alfred Znamierowski, Paweł Dudziński: Wielka księga heraldyki. Warszawa: Świat Książki, 2008, s. 104–108. ISBN 978-83-247-0100-1.