Таблиці стилів JavaScript (JSSS)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Таблиці стилей JavaScript)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

JavaScript Style Sheets (JSSS) — мова програмування таблиць стилів, що була розроблена компанією Netscape Communications у 1996 році, щоб створити нові методи презентації вебсторінок.[1] Це була альтернатива технології CSS.[1] Netscape запропонував W3C прийняти технологію як стандарт, але цього не відбулося і мовою майже ніхто не користувався. Тільки браузер Netscape Communicator 4 мав підтримку JSSS, а розробники Internet Explorer вирішили не підтримувати технологію. Незабаром після виходу в 1997 році чергової версії Netscape Communicator, розробники перестали оновлювати JSSS, віддавши перевагу більш перспективному CSS. Наступна версія Netscape Communicator, Netscape 6 (побачила світ у 2000-му), повністю перестала підтримувати JSSS. На разі технологія дуже мало відома і більшість веброзробників не знають про її існування. 

Використання коду JavaScript як таблиць стилів передбачало зміну оформлення елементів за допомогою об'єкту document.tags. Наприклад, код CSS:

 h1 { font-size: 20pt; }

мав би такий еквівалент в JSSS:

 document.tags.H1.fontSize = "20pt";

Імені елементів у JSSS є регістрозалежними.

Мові SSS не вистачає властивих CSS селекторів, вона підтримує лише селектори за теґами, класами та ідентифікаторами. З іншого боку, це класична мова програмування, тому вона могла включати досить складні розрахунки (розміри, кольори і т. д.). На практиці такі можливості пропонувала мова Dynamic CSS, що користувалась JavaScript для редагування стилів «на льоту». Через такий функціонал, JSSS часто використовували для створення елементів з DHTML.

Написаний на JavaScript, JSSS буде менш зрозумілий людям, що не мають досвіду програмування.

Приклад[ред. | ред. код]

Наступний приклад містить частину коду HTML-документу:

<style type="text/javascript">
tags.H1.color = "blue";
tags.p.fontSize = "14pt";
with (tags.H3) {
    color = "green";
}
with (tags.H2) {
    color = "red";
    fontSize = "16pt";
    marginTop = "2cm";
}
</style>

По аналогії з CSS, мова JSSS може бути використана всередині тегу <style>.

В прикладі наведено два методи вибору тегів.

Браузерна підтримка[ред. | ред. код]

JSSS підтримувався тільки в браузері Netscape 4.x (4.0–4.8), подальші версії його вже не підтримували. Жодні інші браузери не мали інтеграції з JSSS.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Хокон Віум Лі; Bert Bos. Chapter 20 - The CSS saga. World Wide Web Consortium. Процитовано 23 червня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]