Тарханейоти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тарханейоти або Тарханеоти (грец. Ταρχανειώτης) — аристократичний рід Східної Римської імперії (Візантії) з Адріанополя, яка правила з кінця X до XIV століття. Серед представників роду було також багато воєначальників. З XV століття деякі його представники діяли в Італії, тоді як інша гілка родини переселилася до Московії разом із Софією Палеолог, де їхня назва була русифікована на Траханіот (Траханіотових). Рід відомий до кінця XVII ст.

Історія[ред. | ред. код]

Походження родини невідоме. Є припущення, що їх назва походить від села Тарханеон у Фракії. Інша версія веде походження з Кавказу.

Перший представник роду відомий як Григорій Тарханейот, катепана Італії у 998–1006 роках. Інші представники роду займали високі військові посади протягом XI століття в Східній Римській імперії (Візантії). У конфлікті між анатолійською військовою аристократією та константинопольською цивільною бюрократією Тарханейоти виступили на боці останньої. Через це після 1081 року Комніни не довіряли їм і втратили свій вплив у 12 столітті. Вони відновили своє становище в Нікейській імперії, де Никифор Тарханейот довго служив Великим Домістом (головнокомандуючим армією). Він і його сини були тісно пов'язані з династією Палеологів через шлюбні узи.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kazhdan, Alexander, ed. (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford and New York: Oxford University Press. pp. 2011–2012. ISBN 0-19-504652-8.
  • Vougiouklaki, Penelope. Tarchaneiotes family. Encyclopedia of the Hellenic World, Asia Minor. Foundation of the Hellenic World. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |1= та |2= (довідка)