Термінал ЗПГ Тема

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Термінал ЗПГ Тема. Карта розташування: Гана
Тема
Тема
Порт Тема

Термінал ЗПГ Тема – інфраструктурний об’єкт для імпорту зрідженого природного газу (ЗПГ) до Гани.

Передумови проекту[ред. | ред. код]

У 2010-х роках виникли плани імпорту до Гани зрідженого природного газу, який, передусім, мав забезпечувати роботу створеного поблизу портового міста Тема електроенергетичного кластера (ТЕС Тема, CENIT, Сунон-Асоглі, Кпоне І, Кпоне ІІ, Брідж-Пауер). Останній формувався на основі ресурсу, який надходив з Нігерії через Західно-Африканський трубопровід, проте з різних причин поставки могли мати нерегулярний характер та не задовольняли зростаючі потреби.

Нереалізовані проекти[ред. | ред. код]

Один з таких проектів анонсувала компанія West African Gas, яка в 2015 році уклала угоду з нровезькою компанією Golar на використання її плавучої установки зі зберігання та регазифікації (FSRU) Golar Tundra.[1] В другому кварталі 2016-го установка прибула до Гани[2], проте у West African Gas виникли проблеми із запуском терміналу. У підсумку Golar була вимушена звернутись до арбітражу задля стягнення належних їй сум[3], а Golar Tundra в жовтні 2017-го полишила Західну Африку.[4]

Ще один проект спробувала здійснити Quantum Power Ghana Gas, яка в 2016 році уклала угоду з нровезькою компанією Hoegh на FSRU Hoegh Giant.[5] Втім, у підсумку Quantum Power так само не спромоглась реалізувати свій проект.

Термінал Access LNG[ред. | ред. код]

Розпочати імпорт ЗПГ до Теми вдалось компанії Access LNG, яку створили інвестиційний фонд Helios Investment Partners та люксембурзька Gasfin Developmen. На відміну від попередніх проектів, на цей раз не стали залучати потужну конвенційну FSRU на основі ЗПГ-танкеру, натомість обрали схему з несамохідною плавучою регазифікаційною установкою (FRU) та окремим плавучим сховищем (FSU). FRU Torman з регазифікаційною потужністю 11 млн м3 на добу завершили спорудженням в кінці 2020-го на китайській верфі Jiangnan Shipyard, тоді як FSU Torman II вирішили створити шляхом переобладнанням старого танкера. Загальна ємність резервуарів FRU та FSU становить 155 тис м3.

Проект оціночною вартістю у 400 млн доларів включав спорудження хвилеламу, причальних споруд і підводного трубопроводу діаметром 400 мм, для чого законтрактували китайську China Harbour Engineering Company. Крім того, від місця виходу газопроводу на суходіл до індустріальної зони Теми проклали ще одну ділянку довжиною 8 км. Регазифікована продукція постачається під тиском 6,5 МПа.

Основним постачальником ЗПГ має бути російська компанія «Роснефть», з якою уклали угоду на придбання 1,7 млн тон за рік на період у 12 років.

Через 12 років термінал має перейти у власність ганських державних компаній Ghana National Petroleum Corporation та Ghana Ports and Harbours Authority (GPHA).

FRU Torman прибула до Теми на початку січня 2021 року, а запуск всього терміналу очікувався за кілька місяців. Станом на середину 2021-го Torman II все ще знаходилось на верфі у Сінгапурі. Враховуючи готовність інших об'єктів терміналу, для нього на період з травня 2021 по червень 2022 зафрахтували для використання як плавуче сховище судно Vasant 1 (відноситься до плавучих установок зі зберігання та регазифікації, проте до готовності індійського терміналу у Джафрабаді може залучатись для тимчасових проектів).[6][7][8][9][10][11]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Golar to supply LNG FSRU to Ghana | Argus Media. www.argusmedia.com (англ.). 4 листопада 2015. Процитовано 15 січня 2022.
  2. Golar LNG's loss deepens in second quarter. Offshore Energy (амер.). 31 серпня 2016. Процитовано 15 січня 2022.
  3. Golar wins arbitration award on Ghana FSRU. www.iarbafrica.com. Процитовано 15 січня 2022.
  4. Hine (undefined), Lucy (5 жовтня 2017). Idling Golar FSRU leaves Ghana after West Africa project stalls | TradeWinds. TradeWinds | Latest shipping and maritime news (англ.). Процитовано 15 січня 2022.
  5. Höegh LNG Inks 20-Year FSRU Contract in Ghana. Offshore Energy (амер.). 2 грудня 2016. Процитовано 15 січня 2022.
  6. Tema LNG FRU heading towards Ghana. LNG Prime (амер.). 7 грудня 2020. Процитовано 15 січня 2022.
  7. Contract signed for one of the world’s first small scale LNG- FRU. Архів оригіналу за 15 січня 2022. Процитовано 15 січня 2022.
  8. Jiangnan to build regas barge for Ghana’s first LNG import project. Riviera (En) . Процитовано 15 січня 2022.
  9. Tema LNG Terminal Drives LNG-To-Power in Ghana (амер.). 3 грудня 2020. Процитовано 15 січня 2022.
  10. Taylor, Ian. AFRICA: Sub-Saharan Africa’s first offshore LNG receiving terminal arrives in Ghana. Bunkerspot - Independent Intelligence for the Global Bunker Industry (брит.). Процитовано 15 січня 2022.
  11. Kotze, A. J. Ghana’s Tema LNG Commissioning Likely Delayed. lngjournal.com (en-gb) . Процитовано 15 січня 2022.