Толінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Толінг — вид взаємодії між суб'єктами господарювання, при якій власник сировини передає її підприємству переробнику і отримує у вигляді результату готову продукцію і покриває підприємству-переробнику суму понесених витрат на переробку та узгоджений відсоток прибутковості. Фактично толінг означає переробку сировини на давальницьких засадах.

Толінгер — компанія власник сировини, що передає його на переробку. В ролі толінгера може виступати будь-яка компанія, здатна забезпечети фінансування поставок сировини, що намагається отримати прибуток від різниці вартості кінцевого продукту і вартістю сировини із переробкою.

Форма оплати послуг переробника[ред. | ред. код]

В умовах реалізації толінгових схем існує чотири варіанти оплати послуг переробника:

Оплата сировиною

Договір на реалізацію толінгових послуг складається таким чином, що визначений відсоток сировини переробник отримує як оплату за переробку іншої частини сировини.

Розрахунок готовою продукцією

В цьому випадку розрахунку частина отриманої продукції (вихід якої розрахований згідно з нормативами) утримується переробником як оплата за послуги.

Оплата грошима

Цей спосіб використовується коли постачальник має можливості збуту готової продукції, а переробник ні.

Оплата відсутня

В цьому випадку норматив виходу готової продукції занижується на такий відсоток, щоб понаднормативна частина, що залишається у переробника, компенсувала витрати на переробку. Цей спосіб не дозволяє бухгалтерії законним сформувати собівартість переробки готового продукту, а тому на підприємствах із легальним бухобліком не використовується.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Богомазова К. К. Сутність операцій з давальницькою сировиною та їх значення [Електронний ресурс] / К. К. Богомазова // Ефективна економіка. – 2013. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua.
  • Економічна теорія: Підручник / за ред. В. М. Тарасевича. − К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 784 с.
  • Партин Г. О. Толінг як форма залучення обігового капіталу / Г. О. Партин, О. А. Горбач // Науковий вісник НЛТУ України. 2011. № 7.

Див. також[ред. | ред. код]