Томас Наджент, IV граф Вестміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Томас Наджент, IV граф Вестміт
Народився 1669[2][1]
Помер 30 червня 1752(1752-06-30)[1]
Батько Christopher Nugent, Lord Delvind[1]
Мати Mary Butlerd[1]
У шлюбі з Margaret Bellewd
Діти Christopher Nugent, Lord Delvind[1], John Nugentd[1], Lady Mary Nugentd[1] і Lady Katherine Nugentd[1]
Герб графів Вестміт.
Замок Наджент.
Замок Клонін (Делвін).

Томас Наджент (1669 – 30 червня 1752) – IV граф Вестміт, лорд Делвін – ірландський аристократ, пер Ірландії, політик, військовий діяч. Належав до так званих «старих англійців» в Ірландії – нащадків англо-норманських поселенців в Ірландії ХІІ століття, що змішалися з ірландцями, перейняли їх мову і звичаї, лишились вірними католицизму в англійських володіннях, де силою насаджувалась форма протестантизмуангліканство.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Томас Наджент був другим сином Крістофера Наджента – лорда Делвін та Мері Батлер – дочки полковника Річарда Батлера. У ті часи Англії в результаті так званої «Славної революції» в 1688 році був скинутий з трону король Англії та Ірландії Яків (Джеймс) ІІ, що прихильно ставився до католицизму та ірландців. До вади прийшов Вільям ІІІ Орнанський – прихильник протестантизму. Почалась громадянська війна – воєнні дії розгорнулись переважно на території Ірландії. Ірландці виступили на стороні Якова ІІ, сподіваючись у випадку перемоги на незалежність Ірландії, або як мінімум на відновлення прав католиків – переважної більшості ірландців. Томас Наджент пішов добровольцем в армію Якова ІІ, воював в його війську в якості полковника піхоти. Після поразки Якова ІІ новий король Англії Вільям ІІІ оголосив Томаса Наджента поза законом 11 травня 1691 року. Томас Наджент воював під час облоги Лімерика в 1690 – 1691 роках командуючи піхотою та полком кавалерії. Але потім король пробачив Томаса Наджента, оголосив йому амністію в 1697 році. Томас Наджент, як і вся родина Наджентів не дивлячись на тиск і переслідування лишився вірним католицизму. Коли в 1714 році помер його брат Річард Наджент, ІІІ граф Вестміт, що не мав дітей, бо був католицьким монахом, Томас Наджент успадкував титул графа Вестміт. Томас Наджент одружився з Маргарет Беллью – дочкою Джона Беллью – І барона Беллью Дулік. Але потім він з нею розлучився і одружився з Мері Бермінгем. У другому шлюбі в нього були діти:

  • Леді Кетрін Наджент – одружилась з Енді Наджентом Десартським, що теж родом з графства Вестміт. Від цього шлюбу народилась Барбара Наджент, що одружилась з Джеймсом О’Рейлі. Від цього шлюбу народився сер Х’ю О’Рейлі Наджент – І баронет О’Рейлі Наджент.
  • Крістофер Наджент – лорд Делвін (помер 12 квітня 1752 року), був неодружений все життя.
  • Джон Наджент (помер 21 липня 1725 року), неодружений.
  • Леді Мері Наджент (1694 – липень 1725) – одружена з Френсісом Бермінгемом – XIV бароном Атенрі.

Титул графа успадкував молодший брат Томаса Наджента – Джон Наджент, що став V графом Вестміт.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Lenihan, Pádraig Nugent, Richard, first earl of Westmeath. – 2004. - Oxford Dictionary of National Biography.
  • Webb, Alfred A Compendium of Irish Biography. – Dublin, 1878.
  • Kenyon J. P. The Stuarts B.T. Batsford: London, 1958.
  • Anonymous. Historical Sketch of the Nugent Family J. C. Lyons, 1853.
  • G. E. Cokayne: The complete peerage of England, Scotland, Ireland, Great Britain and the United Kingdom, extant, extinct, or dormant, by G.E.C. New edition, rev. and much enl., edited by the Hon. Vicary Gibbs. London, 1910 et seqq., "Dunsany" Vol. IV, p. 552; Vol I, Appendix A.
  • Dunsany, 2000: Carty, Mary-Rose and Lynch, Malachy – "The Story of Dunsany Castle", ISBN 978-0-95173821-4.
  • Kidd, Charles, Williamson, David (editors): Debrett's Peerage and Baronetage (1990 edition). New York: St Martin's Press, 1990,[page needed]
  • Leigh Rayment's Peerage Pages
  1. а б в г д е ж и к Lundy D. R. The Peerage
  2. Pas L. v. Genealogics.org — 2003.