Тухулха

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тухулха
Божество в Етруська міфологія[d]

Тухулха — хтонічна істота в етруській міфології із загостреними вухами (можливо, ослячими), волоссям із змій і дзьобом, що нагадує дзьоб стерв'ятника. Тухулха жила у підземному світі, відомому як Айта.

Багато вчених називають це божество чоловічим[1], тому що Тухулха має чоловічі ознаки, такі як звіряча шерсть на обличчі, що нагадує бороду. Однак, за словами Ненсі де Груммонд, «цю чудовисько часто називають у чоловічому роді, але насправді дуже ймовірно, що вона — жінка чи не має статі взагалі, тому що вона носить жіночу сукню, має блідо-рожеву шкіру (порівняйте з цегляно-червоною шкірою Тесе) і, схоже, у неї навіть є груди»[2]. Візерунок на зміях Тухулхи, на її думку, вказує на гадюку. Емелін Хілл Річардсон, Грем Баркер та Том Расмуссен також вважають, що Тухулха є жінкою. Тим не менш, класична історія вважала одяг Тухулхі хітоном, який могли носити і чоловіки, і жінки. Крім того, той самий одяг носить й інше чоловіче божество Харун (Charún).

Єдине відоме зображення Тухулхи знаходиться у настінному розписі в гробниці Орка II у Тарквінії, Італія[3]. Там божество з'являється історія про подорож Тесе (Тесея) у підземний світ. Тесе та його друг Пейріфус (від нього на фресці залишилася лише голова) грають у настільну гру, поруч знаходиться Тухулха[4].

Фреска із зображенням Тухулхи виявляється пов'язана з низкою вбивств у фільмі «Етруски вбивають ще» (1972).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Larissa Bonfante and Judith Swaddling. Etruscan Myths. University of Texas Press, 2006
  2. de Grummond: Etruscan Myth, p. 230
  3. Pfiffig: Die etruskische Religion, S. 334.
  4. de Grummond: Etruscan Myth, pp. 229—230

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]