Тхазата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тхазата
Народився 1464
Mrauk Ud, Mrauk-U Townshipd, Sittwe Districtd, Ракхайн, М'янма
Помер 1521
Посада King of Arakand[1]
Батько Min Dawlya
Брати, сестри Minkhaung of Mrauk-U і Min Ran Aung

Тхазата (*бірм. သဇာတ; 1464 — 1521) — 11-й володар М'яу-У в 15151521 роках. У бенгальців відомий як Алі-шах.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Мін Дольї, володаря М'яу-У, та Со Ру Со. Народився 1464 року. Під орудою батька здобув військові знання. За правління свого брата Ран Аунга обіймав низку посад намісника в провінціях. В правління Салінгату або Мінрази призначається намісником Рамрі (важивого порту на сході).

1515 року після смерті Мін Со О стає новим володарем держави. Спробував відвоювати втрачене у боротьбі з бенгальським султаном Хусейн-шахом, але зазнав цілковитої поразки, внаслідок чого кордоном стала річка Каладан, а Тхазата визнав зверхність Бенгалії. За цим переніс резиденцію до Даїнгк'ї, залишивши місто М'яу-У офіційною столицею

В подальшому зберігав мирні відносини з усіма сусідами, чому з одного боку сприяла політика Бінья Рани II, володаря Гантаваді, з іншого війна шанського князівства Кале і царством Ава (найбільших загроз М'яу-У з півночі).

Більше уваги приділяв внутрішнім справам, розвитку еконмоіки, ремесел, торгівлі з португальцями. Фундував в своїй столиці зал посвячення Андав-тейн. Помер Тхазата 1521 року. Йому спадкував брат Мінхаунг.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gutman, Pamela (2001). Burma's Lost Kingdoms: Splendours of Arakan. Bangkok: Orchid Press. ISBN 974-8304-98-1.
  1. Rakhine Razawin Thit — 1931.