Тімонконко Траоре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тімонконко Траоре
Правління 1840-1845
Попередник Ніанамага Траоре
Наступник Даула II Траоре
Інші титули Фаама Кенедугу
Біографічні дані
Народження невідомо
Смерть 1845
Бугула
Династія Траоре
Батько Тапрі Траоре

Тімонконко Траоре (*д/н — 1845) — фаама (володар) держави Кенедугу в 18401845 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Траоре. Син фаами Тапрі. За правління брата Фамороби невизначену дату він опинився в державі Конг, де зайняв чільне місце нарівні зі своїм братами Сіраманадіа і Ніанамагою. За свої зловживання вони були змушені втекти до Фінколо, що за 17 кілометрів від Сікассо. Пігуеба Уатара, що став фактичним правителем в державі Конг, переслідував їх до Фінколо, де взяв в облогу. Вони втекли до Кафели (в Бугулі). Тому Тімонконко з братом відступив до Наті, де вони змогли зупинити війська Конгу.

Близько 1835 року після смерті брата Фамороби трон в Кенедугу дістався Ніанамазі. Втім Тімонконко уклав з останнім угоду, за якою спадкування трону мало відбуватися за правом першонародження з чергуваннями між нащадками Ніанаманги і Тімонконко.

Близько 1840 року після смерті брата успадкував трон. Вів війни проти держави Конг. Помер 1845 року Йому спадкував небіж Даула II Траоре.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Colheaux, Par A. (1924). «Contribution a L'Étude de L'Histoire de L'Ancien Royaum de Kénédougou (1825—1898)». Comitê de Estudos históricos e científicos da África Ocidental Francesa. Boletim do Comitê de Estudos históricos e científicos da África Ocidental Francesa. 1–4