Уралсіб (будівля)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уралсіб
Інформація
Координати: Невідомий формат аргументу
Координати: Координати: Невідомий формат аргументу
Розташування
Країна  Росія
Статусхмарочос
Помилка Lua у Модуль:Location_map/multi у рядку 13: "<span class=\"wikidata-claim\" data-wikidata-property-id=\"P17\" data-wikidata-claim-id=\"Q21644828$b54f9750-4c62-8e02-61fe-eed22bf44c17\">&nbsp;<span class=\"country-name\"><span class=\"wikidata-snak wikidata-main-snak\">Росія</span></span></span>" is not a valid name for a location map definition.
Мапа

CMNS: Уралсіб у Вікісховищі

Уралсіб — адміністративна будівля в Уфі за адресою Революційна вулиця, будинок 41, побудована 1999 року; офіс фінансової корпорації «Уралсіб». Будова висотою 100,5 м залежно від критеріїв може класифікуватися і як висотна будівля, і як висотка. До 2018 року була найвищою будівлею і першою в Росії будівлею за межами МКАД, що умовно подолала позначку в 100 метрів.

Висотка примикає до старовинної будівлі початку XX ст.

Висотка розташована в історичному центрі, де практично відсутня висотна забудова. Хоча через дорогу розташована перша в Уфі 9-поверхова житлова будівля, побудована 1962 року, зведення висотки досить сильно вплинуло на панораму міста — вежа стала домінантою на тлі малоповерхових будинків. Вона сама прибудована до старовинної двоповерхової червоноцегляної будівлі, де на початку XX століття розташовувалося Друге Маріїнське жіноче училище (не плутати з першим) — на збереженні якого наполягла адміністрація літа. Тим самим хмарочос являє собою зразок широко застосовуваного в Уфі фасадизму.

Будівля має обтічні форми, її фасад облицьований затемненим склом та будівельними панелями сірого та коричневого кольорів. Архітектори постаралися органічно вписати їх у навколишній простір. Кількість поверхів становить 26[1]), один із яких є технічним[2]. За первісним проєктом висота повинна була становити 96 метрів[3] ; спеціально для подолання стометрового рубежу було додано додатковий «скат» на даху. При висоті 100,5 метра[4] будівля була найвищою у Росії поза МКАД до 2003 року. Втратила статус найвищої будівлі Уфи після завершення будівництва «Ідель-тауер».

Факти

[ред. | ред. код]
  • Через свою форму серед уфімців отримала прізвисько «мобільник» та «свічка».
  • Спочатку написом у верхній частині будівлі слугувала назва «БашКредитБанку», але після його перейменування у 2002 році логотип і вивіска на фасаді змінилися на символіку Уралсіба.
  • З будинком пов'язана традиція: Щороку напередодні Нового року на даху будинку встановлюють статую Діда Мороза.

Примітки

[ред. | ред. код]
Коментарі
Джерела
  1. Интересные факты об Уфе. Архів оригіналу за 30 вересня 2016. Процитовано 27 липня 2015.
  2. В Уфе появится несколько новых высотных доминант. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 27 липня 2015.
  3. Связь веков: новые дома, старые стены. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 27 липня 2015.
  4. Перспективы высотного строительства на Урале. Архів оригіналу за 31 травня 2022. Процитовано 27 липня 2015.

Посилання

[ред. | ред. код]