Усермаатренакт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Усермаатренакт
Давньоєгипетський фараон
Правління бл. 1172-1155 до н. е.
Попередник Бакенхонсу II
Наступник Рамсеснахт
Власне ім'я (номен)f wsr-mAa.t-Ra-n-x.t
Усермаатренакт —
G39N5
 
fwsrmAa
 
tRanx
 
t
Батько Мерібаст I
Помер бл. 1155 до н. е.
Династія
династія Мерібаста

Усермаатренакт (д/н — 1155 до н. е.) — давньоєгипетський політичний та військовий діяч, верховний жрець Амона у Фівах близько 1172—1155 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі знатного фіванського роду. Син Мерібаста I, великого доглядача Будинку та жерця Хемену. Здобув гарну освіту, мав знання військовика. Очолював Дів стрільців. За правління фараона Рамсеса III брав участь у війнах з народами моря. Відзначився у війнах у Палестині та Сирії. Потім очолив закордонні землі. Успішна кар'єра сприяла призначенню головконокомандувачем військ в Азії. Це були найзагартованіші загони.

Про нього є згадка в Тель ель-Ретада (в Ваді-Тумілат, гирло Ніла), на місці якої була єгипетська фортеця. Успішні військові дії сприяли збільшенню впливу Усермаатренакта.

Водночас зробив кар'єру від жерця Амона в місті Джаха до Першого пророка (жерця) Амона у Фівах. Після смерті близько 1172 року до н. е. верховного жерця Амона Бакенхонсу II зумів обійняти його посаду. Цьому також сприяло одруження Усермаатренакта з представницею роду Бакенхонсу-Ромароя. Перебував на посаді до 1155 року до н. е. Завдяки цьому зміцнив позиції свого роду в Фіванській області. Новим верховним жерцем став брат Усермаатренакта — Рамсеснахт.

Джерела[ред. | ред. код]

  • R. Wilkinson, The Complete Temples of Ancient Egypt (New York, Thames & Hudson, 2000)
  • Beamte Ramses III.