Установка дегідрогенізації пропану в Нінбо (Ningbo Haiyue)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Установка дегідрогенізації пропану в Нінбо (Ningbo Haiyue). Карта розташування: Китайська Народна Республіка
Нінбо
Нінбо
Приморське місто Нінбо на карті Китаю

Установка дегідрогенізації пропану в Нінбо – виробництво нафтохімічної промисловості в Китаї у місті Нінбо (провінція Чжецзян, центральна частина східного узбережжя країни). Один з перших заводів такого призначення в історії нафтохімічної галузі Китаю.

В 2010-х роках у Китаї почалось активне спорудження спеціалізованих виробництв пропілену (другого за масовістю продукту органічної хімії), які використовують технологію дегідрогенізації пропану. Цьому сприяли як високий попит в країні на зазначений олефін, так і наявність на ринку достатніх обсягів сировини. Установка в Нінбо стала однією з трьох, введених в експлуатацію у Китаї в серпні 2014 року – поряд з виробництвами в Пінху та Шаосін  у тій же провінції Чжецзян (а всім їм передував перший китайський завод такого типу в Тяньцзіні).

Проект річною виробничою потужністю 600 тисяч тонн пропілену реалізувала компанія Ningbo Haiyue New Material.[1] Робота установки потребувала постачання сировини в обсязі 720 тисяч тонн на рік, поставки якої законтрактували на Близькому Сході.[2][3]

Одночасно з дегідрогенізаційним виробництвом на майданчику в Нінбо запустили установку з виробництва високооктанових компонентів палив шляхом алкілювання ізобутану пропіленом потужністю 600 тисяч тон на рік.[4][5] Другий етап проекту передбачав також спорудження лінії з виробництва поліпропілену потужністю 300 тисяч тонн на рік.[6]

Для установки обрали технологію компанії Lummus – другу за поширеністю в світі після виробництво ліцензованих UOP (Honeywell).[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. No new China PDH projects coming on stream in 2017-2018 (en-GB) . Процитовано 18 червня 2018.
  2. China Ningbo Haiyue's PDH plant to start up in July; receives first propane cargo - Petrochemicals | Platts News Article & Story. www.platts.com. Процитовано 18 червня 2018.
  3. Two more Chinese PDH plant developers seal propane import deals: sources - Petrochemicals | Platts News Article & Story. www.platts.com. Процитовано 18 червня 2018.
  4. CB&I: Contract for sulfuric-acid-akylation unit in China   - Chemical Engineering. www.chemengonline.com (англ.). Процитовано 18 червня 2018.
  5. CDAlky® Alkylation Technology. Архів оригіналу за 18 червня 2018.
  6. 宁波海越新材料有限公司. www.nbhireal.com. Процитовано 18 червня 2018.
  7. Ningbo Haiyue PDH Plant Qualified Product Output - Company News - SINOPEC NINGBO ENGINNEERING CO.,LTD. www.snec.com. Архів оригіналу за 18 червня 2018. Процитовано 18 червня 2018.