Установка дегідрогенізації пропану в Чжанцзяган

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Установка дегідрогенізації пропану в Чжанцзяган. Карта розташування: Китайська Народна Республіка
Чжанцзяган
Чжанцзяган
Місто Чжанцзяган на карті Китаю

Установка дегідрогенізації пропану в Чжанцзяган — виробництво нафтохімічної промисловості в Китаї у місті Чжанцзяган (провінція Цзянсу, що омивається південною частиною Жовтого моря).

Завдяки «сланцевій революції» в США на світовому ринку з'явився додатковий ресурс зріджених вуглеводневих газів. Це сприяло спорудженню в Китаї значної кількості установок дегідрогенізації пропану для виробництва пропілену, котрий до того традиційно отримували за допомогою парового крекінгу або фракціонування із газів нафтопереробки. Одним з таких заводів стала запущена у травні 2015 року установка компанії Zhangjiagang Yangtze River Petrochemical — спільного підприємства Oriental Energy (56 %), Jiangsu Feixang Chemical та Jiangsu Huachang Chemical (по 22 %).

Розміщене у місті Чжанцзяган, нове виробництво мало потужність 600 тисяч тонн пропілену на рік та потребувало понад 700 тисяч тонн пропану. Для забезпечення установки сировиною були укладені контракти на поставки з США, проте, звичайно, могли закуповуватись партії і з інших джерел (наприклад, Ірану). Можливо відзначити, що спеціально під проект зафрахтували на довгостроковій (10 років) основі чотири газові танкери у компанії Pacific Gas.

Отриманий внаслідок дегідрогенізації пропілен використовується на розташованих на тій же площадці лінії поліпропілену (400 тисяч тонн на рік) та двох виробництвах оксоспиртів.

Для установки обрали найбільш поширену в світі технологію компанії UOP (Honeywell). При цьому використовуються каталізатори, виготовлені на заводі компанії Honeywell в самому Чжанцзягані.

Можливо також відзначити, що у власника об'єкту існують плани спорудження на даній площадці другої установки з тією самою потужністю.[1][2][3][4][5][6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. No new China PDH projects coming on stream in 2017-2018 (брит.). Процитовано 19 червня 2018.
  2. Zhangjiagang Yangzijang Petrochemical to shut PDH on 4 July (брит.). Процитовано 19 червня 2018.
  3. Ningbo Fortune selects UOP technology for propylene.
  4. Chinese propane imports to rise in Q4 on startup of two PDH plants - Oil | Platts News Article & Story. www.platts.com. Процитовано 19 червня 2018.
  5. China Ningbo Haiyue's PDH plant to start up in July; receives first propane cargo - Petrochemicals | Platts News Article & Story. www.platts.com. Процитовано 19 червня 2018.
  6. Oriental Energy Company Ltd. Starts Propylene Production at Two Facilities Using Honeywell Technology. Honeywell (англ.). Процитовано 19 червня 2018.