Установка дегідрогенізації пропану у Фріпорті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Установка дегідрогенізації пропану у Фріпорті. Карта розташування: Техас
Фріпорт
Фріпорт
Виробничий майданчик Dow Chemical у Фріпорті

Установка дегідрогенізації пропану у Фріпорті – підприємство нафтохімічної промисловості, створене компанією Dow Chemicals в Техасі. Друга (після проекту PetroLogistics у Х’юстоні) за часом створення установка дегідрогенізації пропану в США.

«Сланцева революція» надала великий ресурс зріджених вуглеводневих газів (найближчі гомологи метануетан, пропан, бутан), що зокрема призвело до модернізації частини установок парового крекінгу з метою максимального переведення на найбільш енергетично вигідну сировину – етан. Переробка останнього замість більш важких вуглеводневих фракцій призводила до зниження виходу більш важких олефінів, зокрема пропілену. Між тим, в США піролізні установки традиційно були другим за обсягами джерелом виробництва цього продукту після НПЗ, до того ж саме вони виробляють найбільш високий за якістю пропілен, придатний для полімеризації (polymer-grade-propylene).

В очікуванні дефіциту пропілену, у США почалось спорудження установок, головною продукцією яких був би саме пропілен. Зокрема, про такі наміри у 2011-му оголосила[1] відома хімічна корпорація Dow Chemical, котра вирішила розмістити виробництво на своїй площадці у Фріпорті (південніше Х’юстону, до речі, тут знаходяться і кілька її піролізних виробництв – LHC-7, LHC-8). Будівельні роботи в цілому завершились у грудні 2015-го, а за три місяці, після проведення пуско-налагоджувальних заходів, установка ввійшла в експлуатацію. Вона має потужність потужністю 750 тисяч тонн пропілену на рік[2] та споживає до 35 тисяч барелів пропану на добу.[3]

Технологію гідрогенізації для Dow Chemical розробила компанія Honeywell.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Texas PDH plant now 60% complete – Dow exec (брит.). Процитовано 25 травня 2018.
  2. Dow PDH Unit Completes Performance Test. www.dow.com (англ.). Архів оригіналу за 25 травня 2018. Процитовано 25 травня 2018.
  3. Dow PDH unit | Petrochemical News | PetroChem Wire. petrochemwire.com. Процитовано 25 травня 2018.[недоступне посилання з липня 2019]