Установка каталітичного крекінгу в Рабіг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Установка каталітичного крекінгу в Рабіг. Карта розташування: Саудівська Аравія
Рабіг
Рабіг
Виробничий майданчик Petro Rabig

Установка каталітичного крекінгу в Рабіг – складова нафтопереробного та нафтохімічного комплексу, розташованого в районі червономорського портового міста Рабіг.

У 2009 році компаіня Rabigh Refining and Petrochemical Company (Petro Rabigh, спільне підприємство Saudi Aramco та японського концерну Sumitomo) ввела в експлуатацію потужний завод, розрахований на переробку 18 млн тонн нафти на рік. В його складі наявна установка каталітичного крекінгу у псевдозрідженому шарі, розрахована на споживання 92 тисяч барелів на добу з випуском 56 тисяч барелів моторного пального. Вона споруджена за технологією HOFCC (High olefin fluidized catalytic cracking unit), котра дозволяє одночасно продукувати 900 тисяч тонн пропілену. Останній необхідний для двох ліній полімеризації у поліпропілен (загальна потужність 700 тисяч тонн) та виробництва оксиду пропілену (200 тисяч тонн).[1][2][3]

Можливо також відзначити, що у складі комплексу діє установка парового крекінгу, частина продукції якої з другої половини 2010-х спрямовується на отримання пропілену шляхом метатези олефінів.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Petro Rabigh starts up ethane cracker. Refining & Petrochemicals Middle East (англ.). Процитовано 16 березня 2019.
  2. PetroRabigh Petrochemical Complex, Rabigh, Saudi Arabia. Chemical Technology (брит.). Процитовано 16 березня 2019.
  3. ​​​​​Propylene Oxide Petro Rabigh.