Установка підготовки газу Хафджи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Установка підготовки газу Хафджи. Карта розташування: Саудівська Аравія
Хафджи
Хафджи
Район розташування установки

Установка підготовки газу Хафджи – складова інфраструктури офшорного нафтового родовища Хафджи (північне завершення супергігантського родовица Сафанія), яке знаходиться у нейтральній зоні між Кувейтом та Саудівською Аравією та перебуває у спільній розробці.

Отриманий під час розробки Хафджи попутний газ з 1988 року частково закачувався назад в межах газліфтних операцій, над чим працювала офшорна компресорна станція добовою продуктивністю 0,71 млн м3. Крім того, з 2004-го придатний для використання у якості паливного газ споживала ТЕС Ал-Хафджі. Така схема не дозволяла монетизувати наявні в газі гомологи метану (зріджені вуглеводневі гази, ЗВГ), до того ж відчувалась нестача ресурсу для газліфтних операцій. Як наслідок, в 2011-му ввели в дію установку підготовки, розраховану на прийом 3,39 млн м3 на добу. Газ до неї має надходити як з берегових елементів комплексу, так і через трубопровід діаметром 1050 мм, прокладений від встановленої у другій половині 2000-х платформи Y2B.

Установка має здатність вилучати до 8 тисяч барелів ЗВГ на добу. Після цього газ спрямовується місцевим споживачам, а також на нову берегову газліфтну станцію продуктивністю 1,42 млн м3 на добу (що дозволило вивести з експлуатації стару офшорну станцію). Компресори піднімають тиск, після чого газ спрямовується до офшорної газліфтної системи по трубопроводу діаметром 300 мм.[1][2][3]

Втім, зазначена модернізація не дозволила припинити спалювання надлишкового газу, що було однією з причин зупинки видобутку з Хафджи в 2014 році. Розробка відновилась лише в 2020-му, при цьому попутний газ із значним вмістом сірководню може спрямовуватись для переробки по саудійському газопроводу Хафджи – Танаджиб та кувейтському газопроводу Хафджи – Міна-аль-Ахмаді (останній став до ладу в 2021-му та повинен також перекачувати певні обсяги придатного для використання у якості паливного газу).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Al-Dhafeeri, Abdullah M.; Al-Aklubi, Sultan Al-Aklubi; Al-Sdeiri, Saad; Abo Zkry, Shebl Fouad (25 жовтня 2022). Successful Optimization Design for a Gas Lift System in Offshore Oil Field (англ.). OnePetro. doi:10.2118/206950-MS. Процитовано 26 жовтня 2023.
  2. Raising crude output from the Khafji field. - Free Online Library. www.thefreelibrary.com. Процитовано 26 жовтня 2023.
  3. Al-Khafji Joint Operations [KJO]. www.kjo.com.sa. Процитовано 26 жовтня 2023.