Файл:Храм в честь Архистратига Михаїла (УГКЦ).tif

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Повна роздільність(916 × 1408 пікселів, розмір файлу: 1,25 МБ, MIME-тип: image/tiff)

Wikimedia Commons logo Відомості про цей файл містяться на Вікісховищі — централізованому сховищі вільних файлів мультимедіа для використання у проектах Фонду Вікімедіа.

Опис файлу

Опис
Українська: Церква Св. Михаїла, Великі Кусківці,
Це фотографія пам'ятки культурної спадщини в Україні, номер у каталозі конкурсу «Вікі любить пам'ятки»: 61-238-0014
Час створення
Джерело НевідомеUnknown source
Автор НевідомийUnknown author

1=Церква Св. Михаїла (УГКЦ), Великі Куськівці, Церква Св. Михаїла (уніатська), Великі Кусківці, світлина невідомого автора із домашнього архіву дописувача в день її освячення 04.09.1934р о. М. Чарнецьким. Збудована стараннями Афіногена Євдокимовича Арабського (1885-1937) на його обійсті. Знищена комуністами у середині 1950-их років.}} {{en|1=Церковна громада і побудований храм стараннями селян на землях обійстя А.Є. Арабського. В умовах спочатку російського, а згодом польського оточення Афіноген Арабський на прохання тодішнього міністра віросповідань УНР І. Огієнка намагався побудувати її для відродженої громади української автокефальної церкви, проте через опір влади і проросійської церкви цього зробити не вдалося. Польська адміністрація категорично заперечувала автокефалію, а тому за сприяння митр. А. Шептицького вдалося зареєструвати парафію УГКЦ, як центр осередку культурно-просвітницького життя навколишніх сіл: Синівці, Чайчинці, Вербівець, Борсуки, Передмірка, Бережанка тощо. Куратором побудови і становлення церкви був М. Чернецький (1884-1959), який у селі інколи навіть відслужував богослужіння та здійснив чин поховання А. Арабського (1937). Церква знищена місцевими комуністами, з матеріалу якої збудовано колгоспні зерновий тік та комору.

	 Літ.  1. Войтович О. Сенс земного життя// Патріярхат, ч. 3. (341), березень 2000, рік ХХХІІІ. – С. 19-20;  

2. Баран Р. Сільський депутат до Народних зборів у Львові Олексій Арабський (нарис з історії села Великі Куськівці)// Вісник Львівського товариства «Тернопільщина». Вип.. 5-6, -. Л.: 2005. – С. 121; 3. Туди, де бій за волю (спогади курінного УПА Максима Скорупського-Макса). Видавництво ім.. О. Теліги та Фундації ім.. О. Ольжича. – Київ- Лондон-Париж-Торонто-Н.-Йорк-Сідней, 1992. – 353 с.; 4. Неправда московських анафем. Упор. ігумен Димитрій (Рудюк). – К.: 1999; 5. http://pravopys.vlada.kiev.ua/mova/16/Dovidn/Ukrajinska_Hreko_Katolycka_cerkwa.htm; http://www.ichistory.org/ukrsite/churchex/churchb19.html. 6. Баран Р. Т. Великі Куськівці, яких ми вже не побачимо //Голос Лановеччини, № 19, 06.05.2016р. 7. Басюк Г. Унікальна історія греко-католицької громади // ТЕРЕН- Тернопільські експрес-новини. Режим доступу:http://teren.in.ua/2016/05/12/unikalna_istoriya_hrekokatolytskoyi_hromady/

Ліцензування

Public domain

Ця робота перебуває у суспільному надбанні у країнах і територіях, де авторське право охороняється протягом життя автора та 70 років після того або менше.


Ви також мусите включити позначку про суспільне надбання США, аби пояснити чому ця робота є у суспільному надбанні у США. Зауважте, що деякі країни мають термін дії авторського права довший за 70 років: у Мексиці 100-річний термін, на Ямайці 95-річний термін, у Колумбії 80-річний термін, а Гватемалі та Самоа 75-річний термін. Це зображення не є у суспільному надбанні у цих країнах, до того ж ці країни не визнають правило коротшого терміну. Авторське право може бути застосоване до французів, що померли за Францію у Другій світовій Війні (додаткова інформація), до росіян, що служили на Східному фронті під час Другої світової Війни (також відома як Велика Вітчизняна Війна у Росії) та до посмертно реабілітованих жертв радянських репресій (більше інформації).

Підписи

Додайте однорядкове пояснення, що саме репрезентує цей файл

Об'єкти, показані на цьому файлі

зображує

Історія файлу

Клацніть на дату/час, щоб переглянути, як тоді виглядав файл.

Дата/часМініатюраРозмір об'єктаКористувачКоментар
поточний12:19, 12 жовтня 2018Мініатюра для версії від 12:19, 12 жовтня 2018916 × 1408 (1,25 МБ)RuclabarUser created page with UploadWizard

Метадані