Фламандська дошка (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фламандська дошка
La tabla de Flandes
Жанр Детектив, історія
Форма роман
Автор Артуро Перес-Реверте
Мова іспанська
Опубліковано 1990
Країна  Іспанія
Видавництво Alfaguara
Опубліковано українською 2012
Переклад Сергій Борщевський

Фламандська дошка (ісп. La tabla de Flandes) — роман іспанського письменника Артуро Переса-Реверте, виданий у 1990 році видавництвом Alfaguara[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія роману відбувається в Мадриді наприкінці XX століття та пов'язана з картиною фламандського художника Пітера ван Гюйса, відомою як «Шахова партія» або «Фламандська дошка». Під час її реставрації, реставратор Хулія під шаром фарби виявляє укритий напис. Цим написом художник ставить запитання: Хто вбив лицаря? На картині зображені персонажі Середньовіччя — представники ворогуючих Франції та Бургундії, які грають в шахи. Зважаючи на те, що один з них на момент написання картини був вбитий, Хулія доходить до висновку, що «Фламандська дошка» містить зашифровану інформацію щодо вбивці.

В своїх пошуках Хулія звертається за допомогою до своїх приятелів: фахівця з історії мистецтва Альвареса та антиквара Сесара. Але невдовзі Альвареса знаходять мертвим у власній оселі. А згодом Хулія розуміє, що втягнута у шахову партію, зображену на середньовічній картині та яку хтось намагається зіграти у сучасності. Проте ціна кожної шахматної фігури — людське життя. За допомогою Муньйоса, шахиста одного з шахових клубів, шахматну загадку вдається розв'язати та встановити вбивць, як у XV, так і у XX століттях.

Відгуки[ред. | ред. код]

За словами кандидата філологічних наук, доцента кафедри теорії та практики перекладу Національного Університету «Запорізька політехніка» Гури Н. П.,  роман «Фламандська дошка» є одним з перших арт-детективів, в яких події розгортаються навколо видатних імен світу мистецтва та їх творів[2].

Екранізація[ред. | ред. код]

У 1994 році кінокомпанією Ciby 2000 за мотивами книги був знятий однойменний фільм[3].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. La tabla de Flandes. Wikipedia, la enciclopedia libre (ісп.). 14 березня 2022. Процитовано 11 травня 2023.
  2. Гура, Наталя Петрівна; Gura, Natalya P.; Гура, Наталя Петровна; Лисак, Юлія Віталіївна; Lysak, Yuliia V.; Лысак, Юлия Витальевна (2016). Поліжанровість сучасного детективу (на матеріалі роману А. Переса-Реверте "Фламандська дошка") (укр.). Процитовано 11 травня 2023.
  3. Фламандська дошка, фільм 1994. www.kinofilms.ua (ru-UA) . Процитовано 11 травня 2023.