Фредегільд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фредегільд
Народився невідомо
Помер між 1520 та 1524
Діяльність монарх
Титул король маркоманів
Термін 350—378/380 роки
Діти Фрітігільда

Фредегільд (Фрідегільд, Фрігерід) (д/н — 378/380) — король маркоманів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про батьків нічого невідомо. На 350 рік вже був очільником придунайських маркоманів. Зберігав союзні стосунки з Римською імперією. Ймовірно, це було наслідком поразок 322 року від імператора Костянтина I. Підтримав військові дії Констанція II проти квадів на чолі з Відуарієм. Відомо про численні бої між маркоманами і квадами на території сучасної Моравії. Дотримувався проримської позиції, маючи статус федерата. Натомість маркомани володіли прикордонними землями Паннонії Першої.

У 371—375 роках брав участь у військових діях імператора Валентиніана I проти квадів, якім зрештою було завдано поразки. З 377 року починається протистояння з гунами, що підкорили на той час остготів, змусивши вестготів перебратися за Дунай. Діяв спільно з вандалами та частиною готів, проте зазнав поразки. Частина маркоманів спільно з вандалами відступила на захід. Можливо, в цих боях Фредегільд загинув.

Джерела[ред. | ред. код]

  • William Oldys, John Mallham. 1810. The Harleian miscellany: A collection of scarce, curious, and entertaining pamphlets and tracts, as well in manuscript as in print, found in the late Earl of Oxford's library ; interspersed with historical, political, and critical notes, Volume 11. Printed for R. Dutton — Fredegildo co-king of combined QuadiMarcomannian forces with Gabinius