Фрідріх фон Тренк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зображення
Громадянство Німеччина
Титул барон
Псевдонім C. M. Rittler[1]
Дата народження 16 лютого 1726(1726-02-16)[2][3][…]
Місце народження Гальденслебен
Дата смерті 25 липня 1794(1794-07-25)[5][2][…] (68 років)
Місце смерті Париж[5]
Рід смерті смертна кара
Причина смерті обезголовлення
Батько Q18334519?
У шлюбі з Anna Amalia of Prussiad
Дитина unknown child von der Trenckd[6]
Рід Trenck familyd
Мова творчості німецька
Місце ув'язнення Magdeburg citadeld, Fort Berged, Prison Saint-Lazared і Kłodzko Fortressd
Рід діяльності письменник, офіцер
Військове звання майор[4]
CMNS: Фрідріх фон Тренк у Вікісховищі

Фрідріх фон дер Тренк (нар. 16 лютого 1726 — пом. 25 липня 1794) — письменник, прусський та австрійський офіцер. Авантюрист.

Він народився в аристократичній прусській родині 16 лютого 1726 року в Кенігсберзі, як син прусського генерала кавалерії Крістофа Еренрайха фон дер Тренка. Він був двоюрідним братом австрійського полковника Франца фон Тренка. У 13 років він почав навчатися в Кенігсберському університеті. Під час інспекції Східної Пруссії король Фрідріх II Гогенцоллерн відвідав університет, де він мав намір відібрати молодих студентів права в якості кадетів королівської кавалерії в Потсдамі; серед обраних був барон Фрідріх фон Тренк.

Життєпис[ред. | ред. код]

Фон дер Тренк народився 16 лютого 1727 року в Гальденслебені, що на північ від міста Магдебург, сьогодні в землі Саксонія-Ангальт, яка тоді була під владою Пруссії, герцогством Магдебург. Його батьками були генерал-майор барон Крістофер Еренрайх фон дер Тренк (1677—1740) [1] і Марі Шарлотти фон Дершау. Його батька перевели до Кенігсберга в 1729 році. Дідом Фрідріха був Альбрехт Фредерік фон Дершау, який був головою Королівського суду в Кенігсберзі.

Документи свідчать, що Фрідріх у 1741 році був студентом права в Кенігсберзькому університеті. У листопаді 1742 року він став кадетом garde de corps Фрідріха Великого, а через шість тижнів отримав звання корнета. У серпні 1744 року під час Сілезьких воєн Фрідріх був відправлений до Сілезії і став орденським офіцером Фрідріха Великого. На жаль для Фрідріха, його двоюрідний брат барон Франц фон дер Тренк, який був на боці Австрії, ледь не захопив Фрідріха Великого і повернув коней свого двоюрідного брата, яких забрав австрійський офіцер. Поширювалися чутки, що Фрідріх був австрійським шпигуном, і після того, як стало відомо, що він є єдиним спадкоємцем Франца фон Тренка, чутки неможливо було втихомирити. Фрідріх був ув'язнений через рік, у 1745 році, у Глатці під охороною Генріха Августа де ла Мотт Фуке. Король наказав, щоб Фрідріх сидів на власному надгробку.

У 1746 році фон дер Тренк втік із фортеці Глац (Клодзко). Потім, у 1749 році, він отримав роботу ритмейстера імперського кірасирського полку в Угорщині. Він подорожував до Росії, де він, принаймні він стверджував, став джентльменом спальні при дворі російської цариці Єлизавети. Він закохався в заміжню жінку, ім'я якої так і не розкрив.

У 1753 році він відправився в Данциг на похорон своєї матері, але знову був схоплений за наказом Фрідріха II і відправлений до Цитаделі Магдебург [de] в Магдебурзі. Щоб він не спробував втекти, вони скували його руки, ноги та тіло важкими ланцюгами та кайданами. У 1763 році він був звільнений завдяки втручанню імператриці Марії Терезії.

Протягом наступних десяти років фон дер Тренк вів активне життя. Він займався написанням літератури, торгував вином і подорожував до Англії та Франції. Його автобіографія Friedrichs Freyherrn von der Trenck merkwürdige Lebensgeschichte (1787, перший англійський переклад 1788 під назвою Memoirs of Frederick Baron Trenck, Written by own. Переклад з німецького оригіналу офіцером королівської артилерії) стала популярним читанням наприкінці XVIII ст. століття.

У грудні 1765 року він одружився з Марією Елізабет де Бро цу Діпенбендт, яка народила йому чотирнадцять дітей.

У серпні 1787 року прусський король Фрідріх Вільгельм II призначив Фрідріху та його дружині щорічну пенсію. Австрійці також призначили йому пенсію.

За наказом Австрії фон дер Тренк був відправлений спостерігачем за подіями Французької революції до Парижа, де його звинуватили в шпигунстві та стратили на гільйотині 25 липня 1794 року, за два дні до падіння Робесп'єра і кінець Терору.

Син Фрідріха фон дер Тренка, австрійського лейтенанта-фельдмаршала Карла Альбрехта фон дер Тренка, успадкував титул графа, який король Пруссії надав його батькові після смерті батька. Коли Карл помер, титул успадкував син його брата Леопольд фон дер Тренк.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database
  2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. а б SNAC — 2010.
  4. а б Dr. Constant v. Wurzbach Trenck, Friedrich Freiherr // Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich: enthaltend die Lebensskizzen der denkwürdigen Personen, welche seit 1750 in den österreichischen Kronländern geboren wurden oder darin gelebt und gewirkt habenWien: 1856. — Vol. 47. — S. 138.
  5. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #118623796 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  6. Lundy D. R. The Peerage