Фудзівара но Сумітомо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фудзівара но Сумітомо в уяві японців 19 століття. Представлений як типовий розбійник.

Фудзіва́ра но Суміто́мо (яп. 藤原純友, ふじわらのすみとも; ? — 941) — японський політичний діяч і полководець періоду Хей'ан. Син Фудзівари но Йосінорі. Один з організаторів антиурядової смути Дзьохей-Тенґьо 935941 років.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Фудзівара но Сумітомо походив з придворних аристократів Північних Фудзівара. Онук Фудзівара но Наґара, старшого сина відомого державного діяча і просвітника Фудзівара но Фуюцуґу. Рано втратив батька, а разом з ним і шлях просування по службі у японській столиці. Його було призначено помічником голови провінціала провінції Ійо на острові Сікоку, в районі Внутрішнього Японського моря. Завданням Сумітомо було переслідування і винищування «піратів» — місцевих самураїв, які займалися розбоєм на морі. Проте у 936 році він перейшов на їхній бік, став піратським ватажком і заклав свою базу на острові Хібурі. Сумітомо проявив себе талановитим полководцем і за декілька років підкорив собі усю акваторію Внутрішнього Японського моря та частину острова Кюсю.

У 940 році японський центральний уряд відправив каральні армії проти Сумітомо під проводом Оно но Йосіфуру і Татібани но Кімійорі. Сили піратів були розбиті на півночі Кюсю, в районі адміністрації Дадзайфу. Того ж року урядовий інспектор Татібана но Тооясу зміг упіймати Сумітомо і живцем відправити його до столиці. Наступного року піратський полководець помер у в'язниці.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Рубель В. А. Японська цивілізація: традиційне суспільство і державність. — Київ: «Аквілон-Прес», 1997.

Посилання[ред. | ред. код]