Філіппо ΙΙ де Тусі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філіппо ΙΙ де Тусі
Народився 1285
Помер 1300
Посада князь Антіохіїd і граф Тріполійськийd
Батько Нарйот де Тусиd
Мати Люція Триполійськаd

Філіппо ΙΙ де Тусі (бл. 1280 — після 1300) — сеньйор Латерци, титулярний граф Тріполі та титулярний князь Антіохії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Його матір'ю була Люсія Тріполійська, графиня Тріполі та титулярна княжна Антіохії, донька Богемунда VI Антіохійського та Сибіли Вірменської. Його батьком був Нарйот де Тусі, сеньйор Латерци, генерал-капітан королівства Албанія та адмірал королівства Сицилія, син Філіппо де Тусі, регента Латинської імперії Константинополя та Порти де Руайе.

1289 року Тріполі був завойований мамлюками, і його батьки виїхали до Неаполітанського королівства. Його батько Нарйот де Тусі помер 1293 року, а мати не вийшла заміж повторно, тому Філіппо успадкував феод свого батька. У 1299 році Філіппо одружився з Елеонорою Анжуйською, донькою Карла II Анжуйського, короля Неаполя, Сицилії, Єрусалиму. Люція померла того ж року, і її син успадкував титули князя Антіохії та графа Тріполі. Однак його шлюб з Елеонорою був розірваний 17 січня 1300 року Папою Боніфацієм VIII, оскільки вони були родичами і не просили Папу Римського про дозвіл на шлюб. Точна дата його смерті невідома, приблизно 1300 рік.

Титули та номінальні права на Антіохію і Тріполі перейшли до Маргарити Лузіньянської (померла в 1308 р.), доньки Генріха Антіохійського, який був сином Богемунда IV Антіохійського і Триполійського.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jullien de Courcelles, Jean-Baptiste-Pierre. Histoire généalogique et héraldique des pairs de France: des grands dignitaires de la couronne, des principales familles nobles du royaume et des maisons princières de l'Europe. 1831.
  • Rüdt-Collenberg, Wipertus Hugo: The Rupenides, Hethumides and Lusignans: The Structure of the Armeno-Cilician Dynasties, Klincksieck, Párizs, 1963.