Фірмова страва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фірмова страва (також авторська страва) — унікальний рецепт, що ідентифікує окремого шеф-кухаря або заклад (у рідкісних випадках — мережу закладів)[1]. Це може бути як основна страва, так і десерт, закуска, напій та інше. В ідеалі рецепт дозволяє інформованому гастроному розпізнати кухаря під час дегустації страви наосліп. Фірмова страва для кухаря — еквівалент власного стилю для художника або власної музи для автора. Попри це, фірмова страва може бути удосконалена з часом, або кухар створить нові фірмові страви, формуючи авторську кухню.

У європейській ресторанній кулінарії неможливо прославитися як знаменитий кухар, не маючи фірмових страв. Отримання зірки «Мішлен» (фр. Michelin) можливе тільки для ресторанів з авторською кухнею, тобто фірмовими стравами зокрема[2].

В ширшому сенсі фірмова страва може асоціюватися з певним рестораном, особливо якщо шеф-кухар, що створив її, більше там не працює. Також термін використовується для позначення страви, характерної певному регіону або країні, і в цьому контексті він стає еквівалентом «національної страви». Багато ресторанів формують своє меню, беручи за основу рецепти, характерні для регіону розташування ресторану.

В найширшому сенсі фірмова страва є просто «особливою стравою шеф-кухаря», яка жодним чином не є унікальною або навіть особливо незвичайною.

Приклади

[ред. | ред. код]

Шеф-кухарі:

Заклади:

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Фирменное блюдо в ресторане: что это и каким оно бывает?
  2. Авторська кухня — що це?
  3. Rural Treat. Caterersearch.
  4. Jardine, Cassandra. Hot stuff - at 200 degrees below zero. The Daily Telegraph. London. Архів оригіналу за 2 July 2005.
  5. Reynolds, Jonathan. Sexy Beast. The New York Times.
  6. UPPER EAST SIDE. Chicago Tribune. 15 July 2008. Процитовано 16 October 2008.
  7. Ducks Product Range. Ducks Nuts. Архів оригіналу за 5 September 2008.
  8. FROM THE KITCHEN OF . . . STEPHANIE HELLER, Marietta. The Atlanta Journal-Constitution.