Халлутуш-Іншушинак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Халлутуш-Іншушинак
Народився 13 століття до н. е.
Помер 12 століття до н. е.
Посада правитель Еламуd
Діти Шутрук-Наххунте I

Халлутуш-Іншушинак (д/н — бл. 1185 до н. е.) — цар Аншану і Суз (Еламу) близько 12051185 років до н. е. Ім'я перекладається як «Покровитель країни - Іншушинак».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з центрального Еламу. Близько 1215 року після поразки царя Кідін-Хутрана III від ассирійців проти того спалахнули повстання й заколоти, внаслідок чого цар загинув. Халлутуш-Іншушинак втрутився у боротьбу за владу в Еламі, який розпався на декілька частин. Перебіг подій невідомий, але ймовірно він отримав таємну допомогу ассирійського царя Тукульті-Нінурти I. Лише близько 1205 року до н. е. зумів підкорити більшу частину Еламу, визнавши зверхність Ассирії.

Втім лише після смерті близько 1197 року до н.е. ассирійського царя Тукульті-Нінурти I розпочав більш активну зовнішню політику. Тоді в Ассирії почалася боротьба за владу, що дозволило позбавитися ассирійської залежності.

Йому спадкував син Шутрук-Наххунте I.

Джерела[ред. | ред. код]

  • D. T. Potts: The Archaeology of Elam. Formation and Transformation of an Ancient Iranian State. Cambridge University Press, Cambridge u. a. 1999, ISBN 0-521-56358-5, S. 232
  • Gwendolyn Leick, Who's Who in the Ancient Near East, London and New York 2002, s. 65.