Ханааб-Пакаль III

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ханааб-Пакаль III
Ханааб-Пакаль III
Ханааб-Пакаль III
Іменний ієрогліф Ханааб-Пакаля III
Ахав
Початок правління: 9.18.9.4.4, 7 К'ан 17 Муваан (17 листопада 799 року)
Кінець правління: невідомо

Попередник: К'ініч-К'ук'-Балам II

Дата народження: невідомо
Місце народження: Лакам Ха
Країна: Баакульське царство класичних майя
Дата смерті: невідомо
Династія: Лінія Токтан-Лакамхи
Див. також: ‎Ханааб-Пакаль

Ханааб-Пакаль III (дата народження і смерті невідома ) — ахав Баакульського царства з 799 року. Ім'я перекладається як «Квітковий Щит». Відомий також як Вак-Чам-Ханааб'-Пакаль («6 Смерть-Квітковий Щит»).

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Токтан-Лакамхи. Про його батьків немає відомостей. Церемонія інтронізації відбулася в день 9.18.9.4.4, 7 К'ан 17 Муваан (17 листопада 799 року). Вчені вважають, що поєднував баакульську династію зі знатю майя-чонталь (з цього племені походила мати або батька ахава). На думку дослідників є останнім володарем Баакульського царства. Є версія, що був очільником групи майя-чонталь, що повалила правлячу династію Баакуля. Але більшість вчених не погоджуються з цим.

В період його панування зазнав поразки від царства Хойчан (зі столицею городища Комалькалько). Ймовірно, близько 814 року зазнав повної поразки, потрапив ц полон чи загинув. В цей період Баакульське царство розпадається й припиняє своє існування.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Martin S., Grube N. Chronicle of the Maya Kings and Queens: Deciphering the Dynasties of the Ancient Maya. Second edition. — L.; N.Y., 2008 — Р. 175
  • Skidmore J. The Rulers of Palenque. Fifth edition, 2010. Р. 91