Харі-варман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Харі-варман
Народився невідомо
Помер невідомо
Каннаудж
Національність індуїзм
Діяльність Бгікшу
Титул магараджа
Термін з 510 року
Попередник засновано
Наступник Адітья-варман
Конфесія індуїзм
Рід Маукхарі
У шлюбі з Деві Джайясваміні

Харі-варман (; д/н — сер. VI ст.) — 1-й магараджа Маукхарі з 510 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Перший правитель, ім'я якого згадується у відомих записах Маукхарі. Ймовріно до того вони були лише військовими очільниками або сановниками. Він або хтось із його безпосередніх предків, ймовірно, перебрався на захід до Каннауджа під час початку занепаду Гуптів. У 510 році прийняв титул магараджа. За яких обставин дещо дискусійно: або визнавши владу алхон-гунів на чолі із Тораманою чи отримав його від Вайнягупту. Можливо це сталося після поразки Торамани, втім деякий дослідники її відносять до 515 року. Ймовірно розширивши владу навколо Каннауджа, відчув себе більш впевнено. Прийняв почесне ім'я Джваламукха (Вогняноликий).

Печатка-асіргадха Сарвавармана свідчить, що Харі-варман був могутнім правителем, якому підкорилися навколишні царі. Втім це пізніше перекручення. Напевніше він з остаточним занепадом Гуптів визнав зверхність Яшодармана, самраата Малви. разом з тим для зміцнення авторитету оженився з донь Харшагупти, що був раджою десь в сучасному Біхарі. Таким чином, Харі-варман породичався з династією Гуптів, що надало його нащадком право боротися за спадок Імперії Гуптів.

Дата смерті невідомо, це сталося десь до 540-х років. Йому спадкував син Адітья-варман.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Tripathi, Rama S. (1989). History of Kanauj: To the Moslem Conquest. Motilal Banarsidass Publ. ISBN 9788120804043.
  • Ronald M. Davidson (2012). Indian Esoteric Buddhism: A Social History of the Tantric Movement. Columbia University Press. ISBN 9780231501026.