Хусейн II Ґорі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хусейн II Ґорі
Ім'я при народженні علاء الدین حسین
Народився невідомо
Гор, Афганістан
Помер 1161(1161)
Діяльність воєначальник
Титул султан
Термін 1150—1161 роки
Попередник Баха ад-Дін Сам I
Наступник Сайф ад-Дін Мухаммад
Конфесія суннізм
Рід Гуріди
Батько Хусейн I
Брати, сестри Сайф ад-Дін Сурі, Баха ад-Дін Сам I і Fakhr al-Din Masudd
Діти 2 сина

Хусейн II Ґорі (*д/н — 1160) — засновник Гурідського султанату, султан в 11501161 роках. Повне ім'я Ала ад-Дін Хусейн аль-Муаззам ібн Хусейн.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Гурідів. Син еміра Хусейна I. У 1146 році після смерті батько старший брат Сайф ад-Дін Сурі отримав основні володіння, деякі області надав своїм братам. Ала ад-Дін Хусейн отримав Вазиристан. У 1148 році сурі загинув у війні з Бахрам-шахом, султаном Газні. Після нетривалого панування іншого брата Баха ад-Діна Сама I 1149 року Ала ад-Дін Хусейн становиться новим еміром і маліком Гура.

Він продовжив політику попередників, спрямовану на боротьбу проти Газневідів. У 1150 році у битві при Тігінабаді Хусейн II завдав важкої поразки військам султана Бахрам-шаха. Того ж року у битві біля Газні ще раз переміг останнього, захопивши Газні. За наказом Хусейна II столицю газневідів було пограбовано і сплюндровано, зокрема знищено палаци султанів, їхні поховання, окрім Махмуда Газневі, бібліотеки, медресе, різні заклади, загинуло 60 тис. містян. Газні горіло 7 днів, а Ала ад Дін Хусейн дістав прізвисько Джахансуз («Спалювача світу»). Після цього пограбовано всю область навколо Газні та на шляху до Фірузкоха, столиці Гуридів. У Газні своїм намісником Хусейн II залишив брата Сурі.

Після цих успіхів Ала ад-Дін прийняв титул султана. Втім, у 1152 році Бахрам-шах зумів захопити Газні, полонивши та стративши Сурі. В цей час Хусейн II здійснював похід до Хорасану, де захопив місто Балх. Проте того ж року зазнав поразки від сельджуцького війська на чолі із Ахмадом Санджаром, потрапивши в полон. Зміг звільнитися лише у 1154 році за великий викуп.

За час відсутності Гур було захоплено братом Насир ад-Діном мухаммедом. Доволі швидко Хусейн II відновив свою владу. Після цього став розширювати кордони держави, скориставшись поразкою Ахмада Санджара від огузів 1153 року. Султан Великих Сельджуків перебував у полоні. Це сприяло Султану Гура в захопленні Тохаристану, Баміану, Гархістану (сучасний Хазараджат), а також Замінадавр і буст, захопивши частину Кандагарської області. Водночас надав прихисток ісмаїлітам, які переселилися з Хорасану і Табаристану

Помер у 1161 році. Йому спадував син Сайф ад-Дін Мухаммад.

Джерела[ред. | ред. код]