Хімено (граф Памплони)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хімено
баск. Semeno Garses
Ім'я при народженні баск. Semeno Garses
Прізвисько El Fuerte і Indartsua
Псевдо El Fuerte і Indartsua
Народився 8 століття
Помер 789
Країна  Каролінзька імперія
Місце проживання Деєррі
Діяльність воїн
Суспільний стан шляхтич[d]
Посада caudillo of Pamplonad
Рід Хіменес
Батько Гарсія (граф Собрарбе)
Брати, сестри Fortún Garcésd
У шлюбі з Faquilened
Діти Ініго Хіменес і García Jiménezd

Хімено Сильний (ісп. Ximeno el Fuerte; бл. 745 — після 783) — 1-й граф Памплони в 758783 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі знатного васконського роду. Ймовірно був онуком Гарсії Хіменеса, графа Собрарбе. Після смерті останнього у 758 році основні володіння успадкував Гарсія Інігес. З огляду на порядок повторення ім'я через покоління, то ймовірно Гарсія Хіменес мав сина Ініго, який помер до 758 року. На той час землі Памплони входи до складу графства Собрарбе. Як менший син Ініго — Хімено отримав невеличкі володіння з Памплоною та замком Монжардін (територія сучасного міста Деєррі).

За підтримки франків розширив володіння на Вігеру, Нахеру і Калаорру. У 778—779 роках підтримав походи франків до північної Іспанії. 781 року підтримав повстання Галіндо Веласкотенеса, графа Арагону. У відповідь кордовський емір Абдаррахман I завдав поразки спочатку Хімено, а потім Галіндо. було втрачено Вігеру, Нахеру і Калаорру, а Памплону — сплюндровано, в полон потрапив Фортун, брат Хімено. Втім Хімено залишився на троні Памплони, як васал Кордовського емірату. Помер або був повалений маврами 783 року. Його наступником став син Ініго.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ajbar Machmuâ. Chronica anónima del siglo XI. — Madrid: Imprenta y estereotipia de M. Rivadeneyra, 1867. — P. 105. — 430 p.

Cañada Juste, Alberto «En los albores del reino ¿dinastía Iñiga?, ¿dinastía Jimena?». Príncipe de Viana, 253, 2011, pàg. 229—248. ISSN: 0032-8472.