Центральна мечеть Нальчика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Центральна мечеть Нальчика (кабард.-черк. Налшик і курит мєджіт, карач.-балк. Налчикъ орта міжгіт) - соборна мечеть міста Нальчик в Кабардино-Балкарії.

Історія[ред. | ред. код]

Ескізний проект мечеті належить архітектору Андрію Асанову. Його роботу було відібрано у конкурсі, проведеному адміністрацією міста Нальчика разом із Кабардино-Балкарською організацією Союзу архітекторів Росії.

Будівництво нової мечеті міста Нальчик розпочалося на початку 2000 року на місці колишнього кінотеатру "Юність". При будівництві внутрішньої та зовнішньої обробки в основному були використані місцевий камінь та штучні матеріали, що імітують камінь. Офіційно відкрито 20 травня 2004 року.

Характеристика[ред. | ред. код]

Мечеть має яскраво виражений регіональний характер. Будівля збудована суворо симетричним моноблоком. Два мінарети заввишки близько 30 метрів візують головний вхід.

Квадратна на рівні першого поверху будівля, на другому поверсі трансформується у восьмигранник, центральна частина якого увінчується куполом. Висота будівлі до вершини бані становить 21 метр. Загальна площа споруди – 1700 квадратних метрів.

Головний фасад відповідно до містобудівних норм розташований паралельно вулиці Шогенцукова, при цьому він опинився під кутом 45 градусів у напрямку Мекки. Але за ісламським каноном молитовний зал має бути розгорнутий у бік Мекки, і ця умова була виконана завдяки переорієнтуванню другого поверху.

Передбачено два входи до мечеті — головний вхід з боку вулиці Шогенцукова для персоналу Духовного управління та з боку скверу вхід для парафіян. До вестибюлю головного входу примикають два блоки приміщень окремо для чоловіків та жінок, що включають хол-гардероб та кімнату для обмивання.

У мечеті два молельні зали. Чоловіча розташована на другому поверсі, і жіноча розташована на задньому лівому кутку першого поверху.

Також у соборній мечеті знаходиться Духовне управління мусульман Кабардино-Балкарії (ДУМ КБР).

Галерея[ред. | ред. код]