Центр тиску

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Центр тиску — точка тіла, до якої прикладено рівнодійну сил тиску в потоці рідини або газу.

Аеродинаміка літаків[ред. | ред. код]

Для крила центр тиску (аеродинамічний центр) — це точка перетину лінії дії аеродинамічної сили з площиною хорд крила. В загальному випадку положення центру тиску зміщується до передньої крайки крила зі збільшенням кута атаки. Існує форма профілю з постійним центром тиску, для якого положення центру тиску при зміні кута атаки лишається незмінним.

Для прямокутного крила центр тиску знаходиться на відстані приблизно 1/4 довжини хорди від передньої крайки. При русі з надзвуковою швидкістю центр тиску зміщується в бік задньої крайки крила до 1/2 довжини хорди, що пов'язано зі значною пружність повітря.

Незбіг центру жорсткості з центром тиску крила може викликати флаттер крила.

Аеродинаміка вітрил[ред. | ред. код]

Парус є подібним до крила за принципом роботи, проте через своє розташування штовхає корабель не вгору, а вперед. Центр тиску (у випадку паруса він також називається центром парусності) знаходиться у центрі мас парусу. У випадку трикутного паруса він розташований на висоті 1/3 від загальної висоти щогли[1]. Вплив вітру на парус можна врахувати, замінивши у моделі парус еквівалентним тросом, прив'язаним у точці центру тиску, що тягне судно в сторону, перпендикулярну до площини парусу[2]. При цьому, корпус судна також відчуває силу опору з боку води — переважно, вбік. Оскільки корпус знаходиться значно нижче парусу, утворюється пара сил, що намагаються завалити корабель, збільшуючи його крен.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Парусність. Архів оригіналу за 17 січня 2021. Процитовано 14 січня 2021.
  2. Глиссирование требует точной балансировки [Архівовано 16 січня 2021 у Wayback Machine.](рос.)

Посилання[ред. | ред. код]