Церква Вознесіння Господнього (Дунаївці)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Вознесіння Господнього (Дунаївці)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Дунаївці
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2005

Церква Вознесіння Господнього в Дунаївцях — парафія і храм греко-католицької громади Кам'янець-Подільського деканату Кам'янець-Подільської єпархії Української греко-католицької церкви в місті Дунаївці Хмельницької области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

У грудні 2002 році в Хмельницькій облдержадміністрації зареєстровано парафію Вознесіння Господнього.

За допомогою семінаристів Тернопільської вищої духовної семінарії ім. патріарха Йосифа Сліпого після Квітної неділі у 2003 році розпочали будівництво тимчасової дерев'яної каплички. А вже на Великдень того ж року відслужили в ній першу Літургію, на яку, окрім о. Дмитра та братів семінаристів, прийшли двоє парафіян. Через пів року парафія вже складалася з десяти родин. Тоді ж Дунаєвецька міська рада виділила земельну ділянку під забудову храму поруч з тимчасовою капличкою. Багато зусиль було витрачено для впорядкування території, яку місцеві жителі використовували як смітник.

2 вересня 2004 року освятив наріжний камінь нового храму владика Михаїл Сабрига. Будівництву фінансово та молитовно сприяли єпископи Тернопільсько-Зборівської єпархії Михаїл Сабрига та Василій Семенюк.

Парафіяни щодня намагалися допомагати в будівництві. 23 жовтня 2005 року відбулося освячення новозбудованого храму, очолював богослужіння єпископ Василій Семенюк.

Незважаючи на різні перешкоди, парафія живе та розвивається, зростає кількість парафіян, діє недільна школа, де проводять катехизацію, відбуваються літні табори для молоді, прощі до Зарваниці.

Діють спільноти «Матері в молитві», Вівтарна дружина.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Дмитро Сухович (з 2003).

Джерела[ред. | ред. код]