Церква Святого Хреста (Пано Лефкара)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Святого Хреста
Εκκλησία του Τίμιου Σταυρού
Розташування КіпрПано Лефкара
Початок будівництва 14 ст

Церква Святого Хреста - церква у історичному селищі Пано Лефкара на Кіпрі.

Історія[ред. | ред. код]

Церква знаходиться в центрі села і була побудована в 14 столітті нашої ери.

Дерев’яний іконостас зроблений в 1760 році. В ній зберігається релігійний артефакт, хрест. За легендами цей хрест має у собі частинку Святого Хреста. Кажуть, що хрест у село перенесла Агія Елені під час свого візиту на Кіпр. Ікони, датовані 14 століттям. Цю дату підтверджує дата, вписана під срібним хрестом.

У 1740 році храм був відремонтований, а іконостас вирізьблений скульптором Хаджикиріако. Напис біля основи ікони Христа свідчив, що позолотування храму відбулося в 1761 р. У 1857 р. була побудована грандіозна дзвіниця церкви, а дзвони подаровані жителями Лефкари, які проживали за кордоном. У 1867 році церкву розширили, щоб вмістити більше людей. У 1909 році були побудовані так, як вони є сьогодні. Також зроблено двері з північного боку церкви. Протягом 1953 року купол був розписаний різноманітними розписами. Його інтер’єр має шість колон, по три в кожні два ряди.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Timios Stavros (Church of the Holy Cross), Lefkara Village. Cyprus Island (англ.). 4 січня 2019. Архів оригіналу за 13 лютого 2022. Процитовано 13 лютого 2022.