Церква святого Іллі (Циблі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
церква Святого Іллі у Циблях
церква Святого Іллі у с. Циблі
Тип спорудицерква
РозташуванняУкраїна Україна, село Циблі (Бориспільський район, Київська область)
АрхітекторКостянтин Тон
ЗасновникКирило Оплачко
Початок будівництва1861
Кінець будівництва1861
СтильСинодальна архітектура
Належністьне діє
CMNS: Церква святого Іллі у Вікісховищі

Це́рква Свято́го Іллі́ — руїни православної церкви у селі Циблі Бориспільського району Київської області. Потребує негайного порятунку та пам'яткоохоронного статусу.

Історія та архітектура

[ред. | ред. код]

Першу церкву в Циблях побудували у 18 столітті. Цегляну церкву в. Іллі було споруджено 1861 року[1] коштом колезького секретаря Кирила Оплачка.

Стилістично церква у Циблях дуже схожа на церкву святих Бориса і Гліба у Вишгороді. Тож церкву було збудовано за типовим проектом храмів, розроблених архітектором Костянтином Тоном.

Храм мав риси псковсько-новгородського архітектурного стилю з класичними елементами оздоблення, з п'ятьма цибулеподібними куполами. До храму була прибудована дзвіниця з шатроподібним верхом. Бані було позолочено. У храмі стояв триярусний іконостас.


У 1930-х роках храм закрили більшовики, а дзвіницю над бабинцем розібрали. У храмі розмістили склад зерна. Проте 1941 року служби було відновлено. Храм діяв до початку 1960-х років. У 1960-х роках село Циблі було перенесене дещо вище із зони затоплення Канівського водосховища, а церква залишилася на старому місці. Коли водосховище було заповнене, церква опинилася на невеликому острові неподалік від берега. Тож до церкви можна дістатись лише човном або вбрід.

У селі було збудовано нову церкву, також присвячену Св. Іллі. Старий храм — це одна з небагатьох церков Київщини, яка досі перебуває у стані руїн.

Галерея

[ред. | ред. код]

Джерела-посилання

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Справочная клировая книга по Полтавской епархии на 1912 г. Полтава, 1912 г., с.202