Чалук'я Бхіма I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чалук'я Бхіма I
магараджа Східних Чалук'їв
892 — 921
Попередник: Віджаядітья III
Спадкоємець: Віджаядітья IV
 

Чалук'я Бхіма I (*д/н — 921) — магараджа держави Східних Чалук'їв. Відомий також як Бхіма I Дронарджуна.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Ювараджа Вікрамадітьї І. 892 року після смерті стрйика — магараджи Віджаядітьї III успадкував трон. Ймовірно на той час його батько помер. Втім владу став оскаржувати інший стрийко Юддха Малла І. Тому надав допомогу Крішна II, магараджахіраджа Держави Раштракутів, який завдав поразки Чалук'ї Бхімі I, полонивши його. Втім останній невдовзі звільнився, визнавши зверхність Раштракутів.

В подальшому у боротьбі з бунтівним Юддха Маллою І допомагав Кусумаюда I, раджі Мудугонди (представник династії з однієї з молодших гілок Чалук'я). 14 квітння 892 року провів урочисту коронацію. Через декілька років по тому військо Раштракутів на чолі з Дандена Гундая вдерлося до держави Східних Чалук'їв, дійшовши до столиці. Втім командувач Ірімартіганда в битвах біля Ніравад'япури і Перу-Вангуруграма завдав супротивникові тяжких поразок. За цим було відвойовано області Карната і Лата. Раштракутський володар Індра III змушений був визнати незалежність Східних Чалук'їв.

В наступні роки зберігав мир з сусідами. За його наказом було споруджено 2 величних храма на честь Шиви — в Бхімаварамі й Дракшарамамі. Помер 921 року. Спадкував старший син Віджаядітья IV.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Yazdani, G. (1960). The early history of the Deccan. Parts VII—XI. Oxford University Press
  • N. Ramesan (1975). The Eastern Chalukyas of Vengi. Andhra Pradesh Sahithya Akademi. OCLC 4885004