Чудеса серед білого дня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чудеса серед білого дня
рос. Чудеса среди бела дня
Режисер Кам'янецький Михайло Абрамович
Сценарист Сотник Юрій В'ячеславович
Оператор Кам'янецький Михайло Абрамович
Композитор Q109411228?
Кінокомпанія Союзмультфільм
Мова російська
Країна  СРСР
IMDb ID 7502316

«Чудеса серед білого дня» — радянський ляльковий мультфільм, створений в 1978 році режисером-мультиплікатором Михайлом Каменецьким.

Сюжет

[ред. | ред. код]

У цьому мультфільмі Маша і Вітя мріють про чарівниць, не бажаючи вчитися. У початковому епізоді діти повертаються ввечері додому і розповідають матері, як Вітя 105 голів забив, а Маша «всіх дівчат у дворі перескакала». Мама дорікає дітям в тому, що вони уроки не зробили, і обіцяє розповісти татові після повернення з відрядження, як вони «розбовталися».

Вночі Маша і Вітя розмріялися про «чудеса серед білого дня», і до них навідується старенька-чарівниця і через недовіру Віті вручає дітям чарівну квитанцію. Вона змушує людей забути борг, обов'язки і дисципліну. У разі, якщо квитанція набридне дітям, вони можуть помахати їй.

Вранці мама будить дітей, але вони знаходять слушний привід, щоб позбутися від мами, і йдуть на вулицю здійснювати «чудеса» разом з квитанцією чарівниці. З її допомогою вони утримують маму від роботи, безкоштовно роздобувають пиріжки від продавщиці, залишають дитину без няні, а потім утримують міліцію від штрафу порушників.

Далі Вітя виявив бажання поїхати на автобусі на стадіон по 19 маршруту. У відповідь на прохання водія заплатити за проїзд, Вітя «заговорив» його, і він повіз пасажирів в дитячий театр, щоб купити квиток своєму синові. Над збуреннями інших пасажирів водій посміхається, при цьому він не дотримується правил дорожнього руху: перевищує швидкість і проїжджає на заборонний сигнал світлофора. В дорозі водій та інші пасажири, крім Маші та Віті наспівують пісню Льва Лещенка «Солов'їний Гай». У паніці Вітя просить Машу підняти квитанцію чарівниці, але автобус врізається в інший світлофор.

Вийшовши з автобуса, діти йдуть в театр, де розігрується вистава за мотивами казки «Червона Шапочка». У будівлю вони проникають через службовий вхід, і пожежний дозволив їм зайти всередину. Поки діти ховалися від артистки під ліжком, пожежний закурив, але не помітив, як влаштував пожежу в театрі, упустивши запалений сірник. Діти ж підслуховують, як розігрується вистава. Після таких пригод Маша піднімає квитанцію, і діти виявляють бажання припинити такі «чудеса серед білого дня».

У фіналі діти йдуть в школу і по дорозі знову зустрічають свою матір — вона вже йшла на роботу. Потім діти беруться за руки і йдуть, після чого знову з'являється чарівниця і показує квитанцію зі словом «кінець фільму».

Творці

[ред. | ред. код]

Автор сценарію: Юрій Сотник;

Режисер і оператор: Михайло Каменецький;

Художник-постановник: Е. Ліванова;

Композитор: Ігор Космачов;

Звукооператор: Володимир Кутузов;

Художники-мультиплікатори: Л. Маятникова, Н. Тимофєєва, С. Оліфіренко;

Асистент оператора: Юрій Каменецький;

Монтажер: Г. Філатова;

Редактор: Наталія Абрамова;

Ролі озвучували: Марія Виноградова (Вітя), Галина Кордуб (мати Маші і Віті), Лариса Пашкова (Маша), Зінаїда Наришкіна (Парасковія Дмитрівна), Вадим Тонков (Нянька), Борис Владимиров (продавщиця пиріжків), Анатолій Папанов (водій автобуса), Георгій Георгіу, Анатолій Баранцев, Тетяна Пельтцер (Чарівниця), В'ячеслав Невинний (тренер);

Ляльки та декорації: Павло Гусєв, Олег Масаїнов — В. Абакумов, М. Колтунов, Семен Етліс, Марина Чеснокова, Г. Філіппова, Вадим Алісов, С. Знаменська, М. Стрельчук — під керівництвом В. Кіма;

Директор картини: Г. Ковров.

Перевидання

[ред. | ред. код]

Мультфільм неодноразово перевидавався на DVD у збірниках мультфільмів:

» Чарівні казки «випуск 2,» Союзмультфільм «(дистриб'ютор:» крупний план«), мультфільми на диску:» серце сміливця «(1951),» чудовий сад «(1962),» Чудеса серед білого дня «(1978),» чарівні ліки «(1982),» Три мішки хитрощів «(1954),» Жаба-мандрівниця " (1965).

Примітки

[ред. | ред. код]