Шахти Ларіна (Водянське)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Залишки відвалу породи шахти рудника Ларіна у смт Водянське поруч зі Свято-Введенським храмом

Шахти Ларіна — не функціонуючі (станом на 2017 рік) кустарні шахти у смт Водянське Добропільської міськради. У статистичних звітах Ради З'їзду гірничопромисловців півдня Росії за 1903 рік значиться шахта Ларіна із видобувною здатністю 600 тис. пудів вугілля на рік. Шахта працювала в районі Богодарівки (нині — Світле), де через десять років Л. І. Лутугін виявить пласт вугілля, що розроблявся на Новоекономічному руднику.

Рештки відвалу породи цієї копальні ідентифікуються досі. Знаходяться вони в районі смт Водянське, поруч із храмом, на захід від терикону шахти «Водяна» № 1 і на південний захід від шахти «Білицька». Шахти Ларіна розробляли пласт k5, який розшаровується на окремі пачки — «П'яту» і «Підп'яток». Одну з пачок потужністю 0,5 метри розкривали шахти землевласника[1][2][3].

Відомі 3 "терикони" Ларінського рудника в смт Водянське: біля храму, на території храму (вивезений), на території приватного домоволодіння.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Авдаков Н.С. (1904). О выработке статистических сведений о производительности каменноугольных и соляных копей, железных рудников и металлургических заводов // Труды XXVIII Съезда горнопромышленников юга России. – Т. I. Х.
  2. Лутугин Л.И. (1914). Записка о железнодорожных путях для обслуживания Гришинского угленосного района Донецкого бассейна // VII. Доклад Совета Съезда по железнодорожным вопросам / Труды XXXVIII Съезда горнопромышленников юга России. Х.
  3. Гапеев А.А. (1927). Геологический очерк Западной окраины Донецкого бассейна. Л.