Шнурування струму

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шнурування струму — ефект виникнення в напівпровідниках та діелектриках за сильних електричних полів високопровідного каналу (шнура) електричного струму, радіус якого менший за поперечний переріз зразка. Густина струму в шнурі набагато перевищує густину в навколишньому об'ємі, тому може виявитися, що майже весь струм протікає через шнур.

Шнурування струму виникає, якщо вольт-амперна характеристика матеріалу настільки сильно відхиляється від закону Ома, що має S-подібну форму. Це характерно для речовин, електропровідність яких швидко зростає зі збільшенням температури через збільшення концентрації носіїв або їх рухливості; нагрівання за рахунок джоулевого тепла призводить до збільшення провідності та аномального росту струму.

Шнурування струму передує пробою напівпровідників та діелектриків. Густина струму в шнурі може досягати настільки високих значень, що внаслідок виділення джоулевого тепла відбувається руйнування діелектрика чи напівпровідника з утворенням скрізного отвору або проплавлення з утворенням каналу в матеріалі; в каналі можуть протікати хімічні реакції, наприклад, в органічних напівпровідниках осідає вуглець, в йонних кристалах - метал тощо.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Борисов О. В. Твердотільна електроніка: підручник/О. В. Борисов, Ю. І. Якименко; за заг. ред. Ю. І. Якименка. — К. : НТУУ "КПІ", 2015. — 477 с. — ISBN 978-966-622-687-0.
  • Игумнов В. А. Основы микроэлектроники: учебное пособие/В. А. Игумнов. — М.-Берлин : Директ-Медиа, 2014. — 358 с. — ISBN 978-5-4475-3300-7.(рос.)