Шосе Макензі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шосе Макензі

Шосе Маккензі
Загальні дані
Країна  Канада
Мережа provincial highways in Albertad і highways in the Northwest Territoriesd
Номер 1 і 35
Довжина 1160 кілометр
початок Ґрімшоу, Альберта
кінець Ріглі, Північно-Західні території
OpenStreetMap r5384472  ·R

CMNS: Шосе Макензі у Вікісховищі

Шосе Маккензі — канадське шосе на півночі Альберти та Північно-Західних територіях. Починається як Альбертське шосе 2 на Майл Зіро в Грімшоу, Альберта[1]. Після перших 4,0 км, воно переходить в Альбертське шосе 35 на решту своєї довжини через Альберту, далі йде по шосе Північно-Західних територій 1. Закінчується в Ріглі, Північно-Західні території.

Опис маршруту[ред. | ред. код]

Шосе Маккензі визначено як частина національної системи автомобільних доріг Канади, зберігаючи статус основного маршруту від кінцевої зупинки в Грімшоу до перетину з шосе Єллоунайф, а також статус північного/віддаленого маршруту для решти маршруту до північної кінцевої зупинки в Ріглі.

Розпочатий у 1938 році, до Другої світової війни, проєкт був залишений із початком війни. Його відновили наприкінці 1940-х років і завершили до Хей-Рівер, Північно-Західні території, у 1948/1949 роках, але деякі ділянки, особливо в районі Стін-Рівер, залишалися складними.

У 1960 році він був розширений з Ентерпрайз, приблизно 39 км на південь від річки Хей, на північний захід, потім на північ повз форт Провіденс до Бехчоке (у той час відомий як Рае-Едзо) і на південний схід до міста Єллоунайф, яке стало столицею Північно-Західних територій у 1967 році. Значна частина розширення тепер відома як шосе Північно-Західних територій 3 або Єллоунайфське шосе. 39 кіломерова ділянка від Ентерпрайза до Хей-Рівер є шосе північно-західних територій 2.

Приблизно в 1970 році шосе було продовжено на захід від того, що зараз є південною кінцевою станцією шосе 3, щоб досягти Форт Сімпсон, а в 1971 році, коли ділянку до Форт Сімпсона було відкрито для руху, почалася робота з підготовки рівня дороги від нього до Ріглі, але робота була залишена. Проїзна частина, яка починається від розв'язки 3,5 км з острова, який включає «центр міста» Форт Сімпсон, був нарешті відкритий у 1994 році та включає поромну переправу Н'дулі та льодові переправи.

8 листопада 2013 року ділянку шосе від кордону Альберти/Північно-Західних територій до Ентерпрайза було названо Шосе Героїв[2].

Проводяться соціальні та економічні дослідження продовження шосе на північ від Ріглі до Демпстерського шосе; територіальний уряд завершив будівництво 34 мостів через усі, крім шести найширших річкових переходів, які обслуговують льодову дорогу та чекають будь-якого погодного маршруту[3]. У червні 2018 року було оголошено про фінансування в розмірі 140 мільйонів доларів США, що призведе до будівництва мосту через річку Велика Ведмежа та подовження всепогодної дороги шосе Маккензі на північ на 15 км до гори Годе[4].

Фотогалерея[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Discover the Peace Country – Grimshaw. Процитовано 31 грудня 2010.
  2. Portion of Highway 1 to be designated the Highway of Heroes. GNWT. 2013. Процитовано 3 травня 2020.
  3. Executive Summary of the Benefit Cost and Economic Impact Analysis Mackenzie Valley Highway Extension (PDF). NWT DoT. 1999. Процитовано 6 січня 2011.
  4. Mackenzie Valley Highway project to get $102M boost from federal gov't. CBC News. 27 червня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]