Як написано

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Як написано»
Файл:As it is written.jpg
Автор Де Лісл Феррі Касс (помилково приписується Кларку Ештону Сміту)
Назва мовою оригіналу As it is written
Країна США
Мова English
Жанр Фентезі
Видавництво Donald M. Grant, Publisher, Inc.
Видано 1982
Тип носія Print (hardback)
Сторінок 125 pp
ISBN 0-937986-44-5

Як написан (англ. As It Is Written) — східний фентезійний роман письменниці Де Лісл Феррі Касс, помилково переопублікований під ім'ям американського письменника "Дивних історій" Кларка Ештона Сміта. Вперше він був опублікований у 1982 році видавництвом Donald M. Grant, Publisher, Inc. накладом 1250 примірників (1200 з яких було продано), всі вони були підписані ілюстратором Р.Д. Круповичем. Книга містить передмову Вілла Мюррея та післямову Дональда Сідні-Фраєра. Роман був знайдений у файлах журналу "The Thrill Book", куди він був прийнятий у 1919 році Мюрреєм і Дерілом С. Герріком.

Ґрунтуючись на різних доказах, включаючи порівняння почерку і друкарської машинки, а також схожість тематики і стилю, вони вважали, що роман належить авторству Кларка Ештона Сміта, який використовував ім'я Касс як псевдонім. Мюррей показав рукопис Дональду М. Ґранту та Сідні-Фраєрy, які погодилися, що це робота Сміта. Лише після того, як Грант опублікував роман, було виявлено, що авторство Сміта було помилковим.

Мюррей припускав, що Сміт і Касс могли листуватися, але листів між двома письменниками, опублікованих у "Вибраних листах Кларка Ештона Сміта" (Arkham House, 2003), немає.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Роман розповідає про пригоди Дату Буанга, який, будучи втікачем, натрапляє в джунглях Малайзії на залишки загубленого інопланетного міста і запекло бореться з напіврозумною мавпоподібною істотою.

Література

[ред. | ред. код]
  • Chalker, Jack L.; Mark Owings (1998). The Science-Fantasy Publishers: A Bibliographic History, 1923-1998. Westminster, MD and Baltimore: Mirage Press, Ltd. с. 328329.
  • Murray, Will (1982). Introduction. As it is Written. West Kingston, R.I.: Donald M. Grant, Publisher, Inc. с. 9—21. ISBN 0-937986-44-5.
  • Андерсон, Дуглас А. "Про авторство книги, як вона написана". Кларкаш-Тон: Журнал Смітових досліджень, 1 (червень1988): 28-31.
  • Мюррей, Уілл. "Як Ні, не було написано, або цікава загадка Де Лісл Феррі Касс". Studies in Weird Fiction 4 (осень 1988), 3-12.