Ямасіта Маюмі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ямасіта Маюмі
яп. 山下まゆみ
Загальна інформація
Громадянство  Японія
Народження 22 листопада 1975(1975-11-22) (48 років)
Такаяма, префектура Ґіфу
Зріст 170 см
Спорт
Країна Японія Японія
Вид спорту дзюдо
Дисципліна важка (100 кг)
Участь і здобутки
Нагороди
Спортивні медалі
Представник Японія Японія
дзюдо
Літні Олімпійські ігри
Бронза Сідней 2000 понад 78 кг
Чемпіонат Азії
Бронза Осака 2000 понад 78 кг
Східноазійські ігри
Срібло Осака 2001 абсолют

Маюмі Ямасіта (яп. 山下 まゆみ, 22 листопада 1975, Такаяма) — японська дзюдоїстка важкої вагової категорії, яка виступала за збірну Японії наприкінці 1990-х — на початку 2000-х років. Бронзова призерка літніх Олімпійських ігор у Сіднеї, володарка бронзової медалі чемпіонату Азії, срібна призерка Східноазійських ігор в Осаці і літньої Універсіади в Пальмі-де-Мальорці, переможниця багатьох турнірів національного та міжнародного рівня.

Біографія[ред. | ред. код]

Маюмі Ямасіта народилася 22 листопада 1975 року в місті Такаяма префектури Ґіфу. Активно займатися дзюдо почала під час навчання в другому класі школи, пізніше продовжила підготовку в Університеті Това, тренувалася під час служби в поліції префектури Осака[1]. Вперше заявила про себе в 1997 році, вигравши бронзову медаль на жіночому чемпіонаті Японії.

Першого серйозного успіху на дорослому міжнародному рівні досягла 1999 року, коли потрапила до основного складу японської національної збірної і побувала на Універсіаді в Пальма-де-Майорці, звідки привезла срібну нагороду, яку вона виграла в абсолютній ваговій категорії — у вирішальному поєдинку зазнала поразки від китаянки Юань Хуа.

Рік по тому у важкій вазі отримала срібну медаль на домашньому чемпіонаті Азії в Осаці і завдяки низці вдалих виступів удостоїлася права захищати честь країни на літніх Олімпійських іграх 2000 року в Сіднеї. Взяла гору над першими трьома суперницями, у тому числі над росіянкою Іриною Родіною, чинною чемпіонкою Європи, однак на стадії півфіналів програла кубинці Даймі Бельтран і позбулася всіляких шансів на перемогу в турнірі. У втішному поєдинку за третє місце поборола французьку дзюдоїстку Крістін Сіко і змушена була задовольнитися бронзової олімпійською нагородою.

Після сіднейської Олімпіади Ямасіта залишилася в основному складі дзюдоїстської команди Японії і продовжила брати участь у найбільших міжнародних турнірах. Так, 2001 року вона додала до послужного списку срібну медаль, яку отримала у відкритій ваговій категорії на домашніх Східноазійських іграх в Осаці — цього разу у вирішальному поєдинку її зупинила представниця КНР Сунь Фумін. Попри цей успіх, на чемпіонаті світу в Мюнхені виступила невдало, програла обидва своїх поєдинки. Невдовзі після закінчення цих змагань прийняла рішення завершити кар'єру професійної спортсменки, поступившись місцем в збірній молодим японським дзюдоїсткам.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 解体新書 山下まゆみ. 近代柔道(2000年7月号). ベースボールマガジン社. 2000年7月20日.

Посилання[ред. | ред. код]