Скат колючий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Amblyraja radiata)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колючий скат

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Скати (Batoidea)
Ряд: Скатоподібні (Rajiformes)
Родина: Ромбові скати (Rajidae)
Рід: Amblyraja
Вид: Колючий скат
Amblyraja radiata
(Donovan, 1808)
Посилання
Вікісховище: Amblyraja radiata
Віківиди: Amblyraja radiata
ITIS: 564149
МСОП: 161542
NCBI: 386614

Колючий скат (Amblyraja radiata) — вид скатів з роду Amblyraja родини ромбові скати. Інші назви «зірчастий скат», «скат променевий». Є об'єктом промислового вилову.

Опис[ред. | ред. код]

Скат середнього розміру — сягає 60-80 см, ваги до 2 кг. Тулуб широкий та ромбоподібний як у всіх представників цієї родини. Великих, окремо лежачих шипів, на тілі немає. Добре виражений серединний рядок шипів, що проходить по спинному боці тіла від очей до хвостового плавця. У ньому від 12-20, але не більше 22 шипів різного розміру. Нирки відсутні. На верхній стороні хвоста присутні довгі плавці. Спинна сторона тіла оливково-коричнева з дрібними чорними крапками і округлими світлими кремовими плямами («очками») або без них. Черевна сторона тіла рівна білувата.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Донний вид — бентофаг. Полюбляє піщаний та кам'янистий ґрунт від 20 до 100 м. Живиться ракоподібними, молюсками, голкошкірими та дрібною рибою.

Статева зрілість настає при розмірі ската у 30 см. Ікра становить 6-7 см.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Широко поширений в північній частині Атлантики. Зустрічається біля Гренландії, у затоці Св. Лаврентія, південно-західному узбережжі о. Ньюфаундленда до штату південна Кароліна (США), водах Північного (до Ла-Манша), Баренцева моря, прилеглих частинах Карського та Білого морів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Andreas Vilcinskas: Fische. Mitteleuropäische Süßwasserarten und Meeresfische der Nord- und Ostsee. BLV, München 2000; S. 52, ISBN 3-405-15848-6.