Подорожник чорногрудий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Calcarius ornatus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Подорожник чорногрудий
Самець у шлюбному оперенні
Самець у шлюбному оперенні
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Calcariidae
Рід: Подорожник (Calcarius)
Вид: Подорожник чорногрудий
Calcarius ornatus
(Townsend, 1837)
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Посилання
Вікісховище: Calcarius ornatus
Віківиди: Calcarius ornatus
ITIS: 179530
МСОП: 22721040
NCBI: 198940
Fossilworks: 369423

Подоро́жник чорногрудий[2] (Calcarius ornatus) — вид горобцеподібних птахів родини Calcariidae.

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид розмножується у Великих рівнинах (на півночі та в центральній частині США та на півдні Канади). На зимівлю мігрує на південь США та північ Мексики.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібний птах. Тіло завдовжки 13,5-16,5 см, розмах крил 25-27 см, вага 17-23 г. Зимове забарвлення в обох статей подібне. Оперення забарвлене у коричневий колір різних відтінків, на горлі, грудях та череві темніше, на спині, крилах та хвості більш рябе (коричневе з білим). Верх голови темнокоричневий, лице бежеве. Надбрівна смуга біла. Дзьоб міцний, але короткий, сірий, з темним кінчиком. Під час шлюбного періоду у самців на шиї з'являється велика каштанова пляма, рябий візерунок на спині стає темнішим та контрастнішим, вершина голови, груди та черево чорніють, а лице світлішає. Також з'являється чорна смужка, яка йде від ока до шиї.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мешкає у сухих преріях з невисокою травою. Поза сезоном ромноження трапляються у великих зграях, часто змішаних з іншими видами птахів (Eremophila alpestris, Rhynchophanes mccownii, Ammodramus bairdii та Sturnella neglecta). Постійно перебувають в русі, проводячи більшу частину дня в пошуках їжі на землі. Ночують на землі, сховавшись між травою. Живляться насінням трав та комахами.

Сезон розмноження триває з початку травня до початку серпня. В цей час подорожник чорногрудий трапляється лише парами, при чому партнери рідко віддаляються один від одного більше ніж на 10 м. Гніздо будує самиця на землі у вигляді чаші. Всередині вистелюється сухою травою. У гнізді 3-5 світлих з коричневими плямами яєць. Інкубація триває 10-12 днів. Насиджує самиця. Самець в цей час охороняє її. Пташенята народжуються голі та сліпі. Починають бачити лише на шостий день. До двох тижнів про пташенят піклуються обидва батьки. Згодом самиця будує інше гніздо для насиджування, а про потомство піклується виключно самець. Ще через два тижня пташенята стають самостійними. В цей час у самиці завершується інкубація другої кладки і самець допомагає їй у догляді за наступним потомством, але трапляється, що самиця спаровується з іншим самцем, тоді самець шукає собі іншу партнерку. За сезон у пари може бути до трьох таких кладок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International. 2017. Calcarius ornatus. The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T22721040A119052826. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T22721040A119052826.en. Downloaded on 31 December 2018.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]