Cephaloscyllium variegatum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cephaloscyllium variegatum

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Котячі акули (Scyliorhinidae)
Рід: Cephaloscyllium
Вид: Cephaloscyllium variegatum
Cephaloscyllium variegatum
Last & White, 2008
Посилання
Вікісховище: Cephaloscyllium variegatum
Віківиди: Cephaloscyllium variegatum
МСОП: 42707
NCBI: 495839

Cephaloscyllium variegatum — акула з роду Cephaloscyllium родини Котячі акули. Інша назва «вагітна головаста акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 74 см. Голова широка та коротка. Очі помірно великі, подовжені, з мигальною перетинкою. Зіниці щілиноподібні. Очі високо підняті. За ними розташовані невеличкі бризкальця. Ніздрі мають носові складки. Губні борозни відсутні. Рот широкий, дугоподібний. На верхній щелепі розташовано 68-82 робочих зубів, нижній — 68-80. Зуби дуже маленькі з 3-7 верхівками, з яких середня є висока та гостра, бокові — маленькі й затуплені. У неї 5 пар коротких зябрових щілин. Тулуб щільний, трохи гладке (товсте). Грудні плавці витягнуті, широкі. Має 2 спинних плавця, з яких передній більше за задній. Передній спинний плавець трикутної форми. Розпочинається з середини черевних плавців. Черевні плавці відносно невеличкі. Задній спинний плавець розташовано навпроти анального. Анальний плавець більше за задній. Хвіст короткий. Хвостовий плавець широкий, гетероцеркальний.

Забарвлення спини сіро-коричневе. На спині та боках присутні 11 темних сідлоподібних плям. Особини, що мешкають у тропічних широтах, мають більш контрастне забарвлення, ніж в особин з помірно-теплих морів. Забарвлення змінюється з віком. Черево має світло-сірого кольору, іноді з контрастними темними плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 114 до 606 м, на зовнішньому континентальному шельфі. Як захист здатна роздувати черево, ковтаючи воду або повітря. При цьому саме черево сильно збільшується в об'ємі, нагадуючи вагітну. Звідси походить інша назва цієї акули. Це повільна акула. Активно переважно вночі. Полює біля дна, є бентофагом. Живиться костистими рибами, кальмарами, ракоподібними, інколи молоддю свого виду.

Статева зрілість у самців настає при розмірі 55-60 см. Це яйцекладна акула. Самиця відкладає 2 яйця зі спіралеподібними вусиками, якими чіпляється за ґрунт або водорості. Народжені акуленята становлять 15-17 см.

Не є об'єктом промислового вилову, проте мешкає у області креветочного вилову, що впливає на чисельність цієї акули.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає біля східного узбережжя Австралії: від Квінсленду до Нового Південного Вельсу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Last, P.R. and J.D. Stevens (2009). Sharks and Rays of Australia (second ed). Harvard University Press. p. 215. ISBN 0-674-03411-2.