Commercial Lunar Payload Services

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Commercial Lunar Payload Services (Комерційні послуги з виведення корисного навантаження на Місяць) або CLPS — це програма НАСА для надання послуг транспортування, здатних відправляти невеликі роботизовані посадкові апарати та місяцеходів до південного полярного регіону Місяця, переважно[1] з метою розвідки місячних ресурсів, тестування на місці концепції використання ресурсів на місці (ISRU), а також дослідження Місяця для підтримки місячної програми Artemis. CLPS призначена для придбання послуг доставки корисного навантаження між Землею та поверхнею Місяця за контрактами з фіксованою ціною.[2][3] Програму було розширено, щоб охопити підтримку великих корисних навантажень, починаючи з 2025 року.

Управління наукової місії НАСА керує програмою CLPS спільно з Управлінням місії з дослідження людей, операцій і космічних технологій. НАСА очікує, що підрядники виконають усі дії, необхідні для безпечної інтеграції, розміщення, транспортування та експлуатації корисного навантаження, включаючи ракети-носії, космічні апарати для посадки на Місяць, системи на поверхні Місяця, апарати, що повертаються на Землю, та пов’язані з ними ресурси.

Станом на осінь 22-го року, у рамках програми укладено контракти на вісім місій, з п'ятьма компаніями: Astrobotic Technology, Draper, Firefly Aerospace, Intuitive Machines та Masten Space Systems.[4]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Foust, Jeff (31 травня 2019). NASA awards contracts to three companies to land payloads on the moon. Space News. Процитовано 26 листопада 2022.
  2. NASA Expands Plans for Moon Exploration: More Missions, More Science. NASA. 30 квітня 2018. Архів оригіналу за 16 лютого 2020. Процитовано 4 червня 2018.
  3. Draft Commercial Lunar Payload Services - CLPS solicitation. Federal Business Opportunities. NASA. Архів оригіналу за 8 жовтня 2018. Процитовано 4 червня 2018.
  4. Foust, Jeff (21 вересня 2022). Lander companies prepare to shoot for the moon. SpaceNews (амер.). Процитовано 10 січня 2024.