CoreXY

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

CoreXY — метод, що використовується для переміщення голівки 3D-принтера або верстата з ЧПК у горизонтальній площині. Перевага цієї техніки полягає в тому, що два двигуни, які використовуються для виконання руху в горизонтальній площині, є нерухомими, і їм не потрібно самостійно рухатися, що може призвести до зменшення рухомої маси. Замість цього використовуються приводні паси, які з'єднані складним чином[1] для забезпечення руху в декартовій системі координат.

Для руху вздовж осі обидва двигуни повинні обертатися в одному напрямку. Для руху вздовж осі двигуни повинні обертатися в протилежних напрямках. Якщо обертається тільки один двигун, то рух буде діагональним.

Математично рух можна описати так. Якщо  — рух першого двигуна і  — рух другого двигуна, то рух у напрямках і визначається як:

У порівнянні зі звичайними принтерами

[ред. | ред. код]

Інші декартові 3D-принтери, які не використовують технологію CoreXY, найчастіше також використовують два двигуни для площини , але де один двигун незалежно відповідає за рух уздовж осі , а інший незалежно відповідає за рух уздовж осі . Це іноді називають декартовою технікою[2]. «Bed slinger» (укр. стропальник ліжка) — це декартовий варіант, де стіл рухається вздовж осі , а голівка — вздовж осі , і ця техніка використовується у принтерах Prusa i3 та клонах.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Moyer, Ilan E. (2012). Principle of Operation. Процитовано 11 січня 2021.
  2. CoreXY vs Cartesian 3D Printers - Which is Best?. Total 3D Printing (амер.). 27 березня 2022. Процитовано 18 квітня 2022.